Erik Valenčič

 |  Mladina 2  |  Svet

Manipuliranje s holokavstom

Številni vodilni judovski intelektualci in priznani izraelski novinarji kritizirajo uradni Tel Aviv zaradi načrtnegizkoriščanja spomina na holokavst

Janez Janša in Dimitrij Rupel v muzeju Holokavsta v Washingtonu

Janez Janša in Dimitrij Rupel v muzeju Holokavsta v Washingtonu
© Bobo

Zadnja ofenziva izraelske vojske na območju Gaze pravzaprav ni nič zelo novega. Gre za že neštetokrat videno reprizo razkazovanja vojaške moči, krutega ustrahovanja, kolektivnega kaznovanja prebivalstva in brezvestnega prelivanja krvi. Kar vedno znova šokira, je izraelska brezbrižnost ob množičnem pobijanju Palestincev, ki ga pogosto spremlja tudi precejšnje sprenevedanje svetovnih medijev. Tokrat je Tel Aviv začel vojaško ofenzivo, da bi »dokončno obračunal s Hamasom«, oziroma, kot je dejal tiskovni predstavnik izraelske vlade Marko Regev, želi izraelska vojska »osvoboditi Palestince Hamasovega nasilja«. Predstavniki Izraela te besede izrekajo ob številnih posnetkih izraelskega neselektivnega raketiranja stanovanjskih naselij, šol, bolnišnic ... Do 10. januarja je bilo ubitih že več sto palestinskih otrok. Neka predstavnica izraelske vojske je v teh dneh javno in s pomenljivim nasmeškom dodala, da v Gazi ni nobene humanitarne katastrofe, »hrane in vode je dovolj za vse«.
Kako je mogoče, da je Izraelu »dovoljeno« tako ravnanje zoper človeštvo in teptanje mednarodnih konvencij, začenši z ženevsko? Res ima uradni Tel Aviv podporo ZDA - a zakaj je Izrael praviloma videti kot žrtev, ki se zgolj brani? Razlaga je občutljiva. Odgovor večidel razkrivajo besede nekdanjega premiera Ariela Šarona, ki je dejal, da Izrael ne more zagrešiti zločinov zoper človeštvo, saj so njegovi prebivalci preživeli holokavst. Pri tem ne gre za enkratno izjavo enega politika, temveč za skrbno negovanje kulta zgodovinske žrtve, ki poteka na svetovni ravni, Tel Aviv pa to spretno izkorišča v svoj prid. Po navedbah izraelskega časopisa Haaretz je v svetu, v glavnem v ZDA in Evropi, 250 spomenikov in muzejev holokavsta. Med letoma 1989 in 2002 je bilo posnetih več kot 170 filmov, posvečenih tej temi. Novembra 2005 je Generalna skupščina OZN 27. januar razglasila za mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta. Ni dvoma: poskus iztrebljenja Judov je ena izmed največjih zgodovinskih tragedij in povsem prav je, da se tega spominjamo in obsodimo vse, ki holokavst zanikajo. A hkrati je treba z enako vnemo obsoditi sleherni poskus Izraela, da pri zatiranju in pobijanju palestinskega prebivalstva izkorišča kolektivni spomin na holokavst z namenom delegitimiranja vsake, še tako argumentirane kritike njegove varnostne politike do Palestincev.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.