Borut Mekina

 |  Mladina 2

Sum korupcije v Luki

Kako je iz Luke Koper v treh letih izpuhtelo več kot 200 milijonov evrov

Vodja Intereurope Andrej Lovšin in Robert Časar, predsednik uprave Luke Koper sta znala porabiti denar.

Vodja Intereurope Andrej Lovšin in Robert Časar, predsednik uprave Luke Koper sta znala porabiti denar.
© Toni Dugorepec

Pred leti so Istrabenz, Luka Koper in Intereuropa pomenili razvojno hrbtenico primorske regije. Danes so vsa tri podjetja v težavah. Odvetnik Miha Kozinc, ki je bil član nadzornega sveta Luke Koper enajst let, do leta 2005, na primer pravi, da je aktualna situacija v tem podjetju veliko hujša, kot so jo nedavno orisali štirje koalicijski poslanci. Franco Juri (Zares), Breda Pečan, Marjan Križman in Luka Juri (vsi SD) so namreč ministru za promet Patricku Vlačiču pred mesecem poslali pobudo za revizijo poslovanja Luke Koper in Intereurope, saj naj bi zaradi nastavitve strokovno slabo izobražene in na logističnem področju neizkušene, a politično primerne ekipe v obeh podjetjih nastajala velika škoda.
»Ko sem nehal biti predsednik nadzornega sveta in ko je Korelič nehal biti direktor Luke Koper, smo imeli ogromne viške denarja. V obliki depozitov in v naložbah smo imeli 240 milijonov evrov. Sedaj tega denarja ni več in Luka jemlje kredite. Prej je bila firma minimalno zadolžena, v zadnjih treh letih se je vse obrnilo,« pravi Kozinc, ki ne razume nekaterih poslovnih odločitev sedanjega vodstva. Spomni se, denimo, da je Luka Koper leta in leta uspešno poslovala v stavbi, kjer je uprava zasedala nadstropje in pol, tedaj nova garnitura pa se je odločila za 13-milijonsko investicijo v samostojno, sedemnadstropno poslovno stavbo.
Robert Časar, predsednik uprave Luke Koper, je sicer v intervjuju za Delo očitke zavrnil. Zadolženost podjetja se je res povečala za petkrat, toda v podjetju naj bi kredite najeli pravočasno. »In še jih bomo. Na primer za infrastrukturo. Zakaj bi ena generacija v Luki Koper plačevala določene obveznosti, če vemo, da gradimo pomol in skladišča za petdeset let?« Tako kot Igor Bavčar v Istrabenzu tudi Časar trdi, da podjetje z odplačevanjem nima težav.
Toda posledice napačnih poslovnih odločitev, ki so se sedaj pomešale še s finančno krizo, še prihajajo in bodo hude, napoveduje Bruno Korelič, bivši direktor Luke. Prvi bodo na vrsti špediterji, razni agenti, kontrolne hiše, finančne ustanove in zavarovalnice, ki bodo izgubljali zaradi manjšega prometa Luke Koper. »Bojim se, da je to šele začetek. Mi smo zato vedno imeli nekaj sredstev za hude čase, vedno smo imeli sredstva, s katerimi bi lahko preživeli dve leti. Zato smo imeli depozite in delniške naložbe. Vse omenjeno so zapravili,« pravi Korelič.
Tudi vodstvo Intereurope je po njegovem zagrešilo nekaj hudo napačnih poslovnih odločitev. Gre seveda predvsem za sporno investicijo v ruski logistični center, vredno več kot 143 milijonov evrov, ki se ne bo obrestovala in ki je bila sprejeta mimo soglasja nadzornega sveta in ki bi lahko bila za podjetje celo usodna, meni Korelič. Kot je znano, omenjeni posel in še nekatere druge preiskujejo kriminalisti. Konec leta 2005 je imel koncern Intereuropa 200 milijonov evrov lastnega kapitala, upravljal pa je več kot 450 milijonov evrov sredstev in ustvaril skoraj 250 milijonov evrov od prodaje logističnih storitev na leto, imel je prek 35 milijonov evrov neuporabljenega bilančnega dobička ... Danes je podjetje prezadolženo.
Prav ta teden je, kot smo izvedeli, protikorupcijska komisija na državno tožilstvo, ministrstvo za promet in policijo vložila najdaljši seznam prijav - sumov korupcije v Luki Koper doslej. Še nedavno je prometni minister Patrick Vlačič dejal, da ima Časar njegovo zaupanje, sedaj se to zaupanje po korakih očitno krha. Vlada bo predvidoma že ta teden zahtevala sklic skupščine delničarjev Luke Koper, kar je prvi korak, ki bo vodil do izredne revizije poslovanja Luke, menjave nadzornikov in na koncu verjetno tudi Roberta Časarja. Kaj bo predmet revizije in kaj Drago Kos očita Robertu Časarju?
Nekateri primeri so bili že javno objavljeni. »Skrbi nas, da je Luka sklenila posel z Grafistom. To je podjetje, blizu županu Kopra Borisu Popoviču, ki je hkrati predsednik nadzornega sveta. Luka temu podjetju plačuje višjo najemnino za parkirne prostore kot denimo Tomosu ali Intereuropi, hkrati pa v pogodbi zagotavlja, da investicij ne bo zahtevala nazaj. To so posli, ki dišijo po nepravilnostih,« nam je dejal Franco Juri. A kot nam je povedal Kos, to niti ni največji in najtežji sum. Največji očitek protikorupcijske komisije, v višini nekaj milijonov evrov, naj bi se nanašal na »neracionalno trošenje državnega denarja na področju gradbenih investicij«, nam je dejal Kos, ki je hotel ostati skrivnosten. V izredni reviziji pa bi si država želela preveriti nekatere poslovne odločitve ali pa denimo kupovanje parcel po izjemno visokih cenah.
Kos je med drugim preverjal tudi vlogo sedanjega državnega sekretarja na ministrstvu za promet Igorja Jakomina, ki je Luki Koper v letu 2008 svetoval na področju strateškega razvoja. Kot nam je povedal Kos, naj bi Jakomin še pravi čas nehal opravljati funkcijo svetovalca. Je pa protikorupcijska komisija predlagala ministrstvu, da se Jakomin izloči iz vseh postopkov, ki bodo v prihodnje zadevali Luko Koper. Tudi v prijavljenih sumih korupcije se Jakomin ne pojavlja, nam je dejal Kos, pojavlja se samo kot svetovalec, ki je zaslužil precej denarja. Po nekaterih informacijah 37 tisoč evrov.
Jasno seveda je, da se s preiskavami o poslovanju v obeh podjetjih, v katere je sedaj vključenih vse več državnih institucij, povečuje verjetnost, da bosta Robert Časar in Andrej Lovšin, predsednik uprave Intereurope, stolčke zapustila iz krivdnih razlogov. A je pot do tega tokrat zavita. Gotovo je, da bo na skupščini Luke Koper imenovan nov član nadzornega sveta, saj je bil Marjan Bezjak izvoljen za poslanca SDS. Po vsej verjetnosti bi država želela zamenjati tudi ostale štiri člane nadzornega sveta, predvsem koprskega župana Borisa Popoviča. Ne samo zaradi sumov korupcije, v katerih nastopa, temveč tudi zato, ker se je koalicija zavezala, da bo v nadzorne in vodstvene organe imenovala strokovnjake. Prvo domino mora sedaj postaviti KAS - Kadrovsko akreditacijski svet, ki za zdaj še ne deluje. Novi nadzorniki Luke Koper bodo verjetno eni izmed prvih, ki jih bo ta organ v prihodnjih tednih potrdil.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.