Veljko Njegovan

 |  Mladina 4  |  Kultura  |  Plošča

Animal Collective: Merriweather Post Pavilion

2009, Domino

+ + + + +

Če se ozremo po koncertnih dogodkih preteklega leta, lahko z gotovostjo zatrdimo, da so bili »zmagovalci« lanske koncertne bere ameriški indie raztepenci iz skupine Animal Collective. Fantje, ki originalno prihajajo s podeželja ameriške zvezne države Maryland, so v metelkovski Menzi pri koritu pričarali razpoloženje, kakršnega še ni uspelo nikomur prej: v prenapolnjenem klubu so se poigrali z najrazličnejšimi prijemi, ki jih uporabljajo med nastopi, in medtem z nasičenimi glasbenimi teksturami, plemenskimi ritmi in izvrstno usklajenim, večplastnim petjem izvedli verjetno najboljši klubski dogodek preteklega leta. Nastop je bil napovedan kot predstavitev njihove takrat še aktualne plošče Strawberry Jam (2007), ki jo je kritika zelo dobro sprejela, a na podlagi slišanega je bilo jasno, da nam ustvarjalno jedro skupine - Panda Bear in Avey Tare - pripravlja še večjo diskografsko poslastico. Merriweather Post Pavilion je plošča, ki jo je kolektiv izdal po dolgoletnem glasbenem raziskovanju, med katerim se je njegov glasbeni izraz sprehajal po različnih žanrih popularne glasbe z opaznim oziranjem v preteklost in jasno navzočim pogledom v prihodnost. Morda je Animal Collective v preteklosti pretiraval z nekoliko obskurnim raziskovanjem, katerega učinek je bilo spogledovanje z ameriško folk tradicijo in veliko dozo psihedelije, a tokrat se predstavi v nekoliko bolj »pop« različici, pri čemer nikakor nimamo v mislih slabšalnega prizvoka. Skupina, ki nima stalno določene zasedbe, je v slabi diskografski dekadi izdala že precej albumov in EP-jev, če pa k temu dodamo še solistične plošče Panda Beara in Aveyja Tara, vidimo, da imamo opraviti z izjemno ustvarjalnim in naprednim duetom.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.