|  Mladina 4  |  Kultura

Revolver

Zavrnjeni fotografi - Galerija Fotografija je v imenu vladnega urada za komuniciranje (UKOM) nedavno razpisala fotografski natečaj z naslovom I FEEL SLOVENIA. Na natečaj je do 15. januarja prispelo 136 prijav, od tega so 104 ustrezale razpisnim pogojem, a žirija je v minulih dneh sporočila presenetljivo novico. Natečaj je sklenila razveljaviti, ker menda ni našla dovolj sporočilnih in kakovostnih fotografij, da bi lahko v vse predvidene sekcije uvrstila po sedem fotografij. Še več, v nekatere sekcije ni uvrstila celo niti ene same fotografije. Kljub temu vse kaže, da se ni zapletlo le zaradi razočaranja nad fotografijami, temveč tudi - ali pa predvsem - zaradi preveč omejujočih pravil javnega razpisa. UKOM, ki je nameraval z izbranimi fotografijami pripraviti razstavo in publikacije, bo zdaj odkupil le nekaj fotografij z natečaja. Nekateri užaljeni fotografi pa se ob tem niso mogli izogniti oceni, da bo s tem tudi nekaj prihranil ...

Usmiljenje ali spodkopavanje?
- Izjave pomočnika direktorja TV Slovenija Igorja Pirkoviča, izrečene na seji programskega sveta RTV Slovenija, so v soboto ostro pokomentirali v oddaji Hri-Bar. Kako jih tudi ne bi. Pirkovič je na seji namreč dejal, da je oddaja Hri-Bar ob sobotah tako pozno na sporedu zato, ker morajo biti večerna poročila predvajana pred njo, saj gledalci nanje ne bi mogli čakati pozno v noč. Izjava je presenetljiva, saj je Sašo Hribar razkril, da sobotna večerna poročila gleda 90.000 gledalcev, oddajo Hri-Bar, ki je na sporedu šele okoli 23. ure, pa dvakrat toliko, kar pomeni, da mnogi v času poročil gledajo konkurenčne TV-programe. Še mimogrede, nenavadno je, da vodstvo TVS ni tako usmiljeno tudi do nedeljskih gledalcev. Ob nedeljah so namreč večerna poročila na sporedu brez zadržkov okoli 23. ure.

Koncerti na tujem - V naši bližnji okolici bodo nastopili Oasis v Trevisu (21. 2.) in na Dunaju (26. 2.), The Killers v Münchnu (16. 3.), Beyonce v Zagrebu (26. 4.), Depeche Mode v Zagrebu (21. 5) in Coldplay v Vidmu/Udinah (31. 8.).

Nova literarna revija - Izšla je prva številka nove literarne revije OtočjeO, ki je namenjena predvsem neuveljavljenim avtorjem ter predstavljanju tematske esejistike, lokalno delujočih literarnih gibanj in publikacij, prevodom odlomkov še ne prevedenih del, sodobni dramatiki. Revijo izdaja Kulturno umetniško društvo Otočje.

Slovenski izbranec - Na 53. beneškem bienalu, ki bo od 17. junija do 22. novembra, bo Slovenijo zastopal Miha Štrukelj s projektom X=O/Y=O Šum v procesu. Gre za enega najperspektivnejših mlajših umetnikov, ki je trenutno v umetniški rezidenci ISCP v New Yorku.

Pravljice v živo - V soboto, 31. januarja, bo potekalo tradicionalno januarsko druženje z zgodbami in muziko ob žgočem gašperju kluba Gromka (Metelkova mesto, Ljubljana). Gre seveda za prvo letošnje Pravljično ReŠetanje, ki ga pripravlja ekipa pravljične oddaje Radia Študent Za 2 groša fantazije. Več na www.za2grosafantazije.com.

Legenda YU-kinematografije
- Ob 50-letnici ustvarjanja Ljubiše Samardžića se bodo v Kino-dvoru poklonili temu legendarnemu obrazu jugoslovanske kinematografije. Od 30. januarja do 1. februarja bodo predvajali filme Jutro, Peščeni grad, Naklepni umor in Ledina, potekal pa bo tudi pogovor z njim, ki ga bosta vodila Marcel Štefančič, jr., in Jože Dolmark.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.