Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 7  |  Kultura  |  Film

Zbiralci perja

Aleksandar Petrović Bekim Fehmiu, Olivera Katarina, Bata Živojinović, Mija Aleksić

/media/www/slike.old/mladina/dvdzbiralci_perja12.jpg

 

Zbiralci perja so legenda zase - eden izmed najboljših jugoslovanskih filmov vseh časov in tudi eden izmed najbolj nagrajenih, mednarodno opaznih in priznanih. Ne le da je na festivalu jugoslovanskega filma v Puli pobral Zlato areno za najboljši film, ampak je bil nominiran tudi za tujejezičnega Oskarja in tujejezični Zlati globus, medtem ko je v Cannesu snel dve nagradi, tudi grand prix žirije. Film je bil v Jugoslaviji orjaški hit, toda mnogim je šel v nos - zdel se jim je »sumljiv«, »premalo jugoslovanski«, češ da se ne ukvarja s perečimi socialnimi in moralnimi problemi, ki so tedaj pestili jugoslovansko družbo. Vsekakor, Zbiralci perja so bili čudovito osvobojeni vse socialistične navlake, vse samoupravne gravitacije, navsezadnje, glavni junaki te klasike so ljudje, ki so socializem in samoupravljanje izumili in ju vzeli zares, ljudje, ki jim je smisel za svobodo prirojen - Romi. Specifično: glavni junak, ljubimec bujne kavarniške pevke (Olivera Katarina), je spontani in divji, melanholični in strastni Beli Bora (Bekim Fehmiu), ki se preživlja z zbiranjem perja in ki v zbiranju perja uživa tako kot v življenju. Le zakaj ne bi? Zbiralec perja je zbiralec življenja. Življenje je pač kot perje, ki ga bo slej ko prej zgrabil veter, zato Bora ne beži niti pred bizarnostjo niti pred surovostjo - niti pred mesom niti pred krvjo. Niti pred temo svojih fantazij niti pred belino svojega revolta in svoje anarhije. Na svet je pogledal z drugačnimi očmi kot ostali Jugoslovani - mozaično in sublimno, kot da bi hotel postati veter, ne pa vetrnjak.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.