Borut Mekina

 |  Mladina 8

Govorica sovraštva

Odkrito pozivanje k nasilju nad izbrisanimi

Sovražni govor na mestnih ulicah

Sovražni govor na mestnih ulicah
© Arhiv Mladine

Slovenski politični prostor je preživel že številne nestrpne izjave na račun manjšin, predvsem Romov in homoseksualcev, v zadnjih letih pa tudi izbrisanih. Kljub javnemu zgražanju so le redke nestrpne besede doživele sodniški epilog. Naučili smo se na primer, da ni kaznivo, če neko manjšino označimo za »družbene izmečke«. Ko je psihoterapevt Janez Rugelj s temi besedami opisal homoseksualce, je sodišče odločilo, da ni vzbujal ali razpihoval sovraštva. Naučili smo se tudi, da lahko javno predlagamo kastracijo neke skupine. Tožilka v ovadbi zoper Zmaga Jelinčiča, ki je pozival h kastraciji pedofilov, ni našla elementov za pregon. Prav tako smo se naučili, da lahko javno predlagamo preselitev določene skupine ljudi s pomočjo kamionov ali vagonov. Za izjavo, »... v demokratični Evropi (bi izbrisane - op. a.) naložili na kamione, na vagone ali pa letala in jih poslali v matično domovino«, Jelinčič tudi ni bil kaznovan.
Zadnje aktualne komentarje na internetnih forumih o izbrisanih tipa, »umirite se, strpajte svoje riti v živinski vagon in se odpeljite nazaj, od koder ste prišli«, bi morali torej sprejeti kot obliko svobode izražanja. Prav tako: »... fuj, gnide četničke, prasci, zginite.« Toda ta teden je nestrpnost (anonimnih) internetnih piscev naredila še korak dlje. Začeli so namreč že kar odkrito pozivati k nasilju. Na Siolovi spletni strani je denimo avtor »Kkar« pod člankom zapisal: »Slava tistemu, ki bo sprožil petelina, je že čas! Ima moj glas! Ubijmo izdajalce!« Avtor z imenom »Hitri dedek« je fotografijo stavkajočih izbrisanih komentiral z besedami: »Poglejte te nasmeške, tu je rešitev samo rafal.« »Slovenc« je dejal, da manjka samo še »en Hitler, ki jim bi dal odškodnino v čelo«. Izbrisani naj kar »izzivajo«, saj bo »prišel plačilni dan - potem bodo dejansko izbrisani z obličja Zemlje«.
Se bomo navadili tudi na to stopnjo v razvoju javne debate? Leta 2004 je kriminalistična policija v Murski Soboti po prijavi župana Lendave brez posebnih težav polovila več kot deset anonimnih piscev nestrpnih komentarjev na spletnem mestu Lendava.net. Enega od njih, ki je pozival k poboju Romov in pisal o potrebi po novem Hitlerju, je sodišče brez posebnih zapletov zaradi razpihovanja sovražnosti in širjenja ideje o večvrednosti ene rase (300. člen kazenskega zakonika) pravnomočno obsodilo na 5 mesecev in 15 dni zapora, pogojno pa na eno leto. Ko nekdo poziva k nasilju, klasičnega izgovora, češ da je slovenski kazenski zakonik pomanjkljiv ali nejasen, torej ni. Pravna praksa že obstaja, manjka le še tožilska ali policijska volja in pa skrb za javno higieno.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.