Marjan Horvat

 |  Mladina 11

Priznanje

»Bil sem zaveden«

Naslovnica biltena, v katerem je članek mladega Janše

Naslovnica biltena, v katerem je članek mladega Janše

»Na pohodu, ki vsebinsko ni samo hoja po krajih, znanih iz NOB, ampak je tudi kadrovska šola in šola bratstva in enotnosti, spoznavamo in razvijamo tradicije NOB, ki so edina zdrava osnova za naš samoupravni socialistični razvoj,« je med drugim zapisal mladi Janez Janša leta 1977 v Biltenu Avnoj.
Danes, več kot trideset let pozneje, pravi, da je bil zaveden. »V času, ko je Tito živel, velika večina ljudi ni poznala resnice o zločinih. O Titu so nas učili vse lepo in dobro in za večino generacije, ki ji tudi sam pripadam, je bil vrhovna avtoriteta, za mnoge skoraj božanstvo. Sam nisem bil pri takem dojemanju njegove vloge nobena izjema.« Še več, bil je tako vzoren Titov mladinec, da je kot komisar 1. čete 1. bataljona mladinske pohodne brigade vodil pohod po poteh delegatov v Jajce in v obujanju spominov na slavne čase jugoslovanskega odpora pisal proste spise. V Zvezo komunistov pa se je včlanil zato, ker je želel »doprinesti svoj delež k izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marksistični ideologiji«. A takrat je bil Janša mlad.
Danes je vse drugače, Janševa SDS zaradi odkritja še enega grobišča pravi, »da je nesprejemljivo, da katerakoli slovenska ulica ali trg še naprej nosi njegovo (Titovo) ime«. Predlaga tudi, da se ime Josipa Broza - Tita zbriše s slovenskih ulic in trgov, njegovi kipi pa umaknejo v muzeje. Saj po Janševem mnenju »osnovna točka spopada med kulturo smrti in kulturo življenja niso imena ulic. Preimenovanje je tako kot poimenovanje zgolj posledica nečesa ... kultura smrti nima prihodnosti, ohranja se namreč lahko le z lažjo. To pa mora njen propagandni stroj stalno in vedno znova ponavljati, vedno znova mora zbirati sile laži in ustvarjati navidezne svetove, medtem ko resnica deluje že sama po sebi.«
Da, resnica deluje že sama po sebi, a da to opaziš, včasih potrebuješ več kot trideset let.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.