Peter Petrovčič

 |  Mladina 12  |  Politika

Izbrisomanija

Po mnenju desnice so izbrisani tudi sedemnajst let pozneje še vedno najboljša tema za nabiranje političnih točk

Vsakič znova izbrisani

Vsakič znova izbrisani
© Denis Sarkić

Ko je nova oblast na notranjem ministrstvu v programu dela napovedala dokončno ureditev vprašanja izbrisanih, so v SDS že pisali interpelacijo. To bo sploh prva interpelacija v tem mandatu, kot bo zaradi izbrisanih ustanovljena tudi prva parlamentarna preiskovalna komisija po volitvah. Če to ne bi bilo v nasprotju z njihovo tezo o lažnivih južnjakih, bi opozicijski poslanci z onkraj meja živečo skupnostjo izbrisanih ustanovili tudi skupino prijateljstva. No, morda bi se imenovala skupina sovraštva ...
Medtem ko so pisali interpelacijo, so notranji ministrici Katarini Kresal poslali javno pismo, v katerem so jo spraševali, ali bo res upoštevala odločbe ustavnega sodišča glede izbrisanih. Ko je predsednik parlamentarnega odbora za notranjo politiko Ivo Vajgl na uradnem obisku v Srbiji govoril o izbrisanih, je SDS takoj postavila premieru Borutu Pahorju poslansko vprašanje, kako se bo lotil problematike izbrisanih. Od Vajgla pa so zahtevali, naj sam o svojih izjavah skliče nujno sejo odbora za zunanjo politiko. Ker to ni uspelo, so od predsednika državnega zbora Pavla Gantarja zahtevali, da o Vajglovih besedah o izbrisanih skliče kar izredno sejo državnega zbora ... Po objavi novega, večjega uradnega števila izbrisanih so oblikovali sporočilo za javnost, v katerem so izdajanje dopolnilnih odločb izbrisanim označili »za zagotavljanje bodočih zanesljivih volivcev strank tranzicijske levice, predvsem LDS«. Čeprav izbrisanim doslej ni bilo in tudi nikdar ne bo podeljeno niti eno slovensko državljanstvo ... Ko je bila izdana prva dopolnilna odločba izbrisanim, so vložili interpelacijo. Vsebina dopolnilnih odločb jih sploh ni zanimala. Pred dnevi pa je SDS s pomočjo SNS in SLS izsilila še ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije. Bomo končno izvedeli, kdo je kriv za izbris? Ne, področje dela komisije bo osredotočeno samo na iskanje odgovornih, da je po ponovnem štetju izbrisanih več, kot jih je bilo doslej.
Čemu vse to brezplodje? Seveda, gre za več-urne razprave, tiskovne konference, vprašanja novinarjev. Vse to pred kamerami, kjer po vseh teh letih pač ni več težko ponoviti laži, ki je nekako že postala resnica, da so izbrisani predvsem oficirji JLA, ki bodo z milijonskimi odškodninami ohromili državo in posledično delovnega Slovenca. Prihodnjo sredo se desnici pod poveljstvom SDS torej obeta pravi spektakel - interpelacija zaradi izbrisanih v neposrednem prenosu na nacionalki. Parlamentarna preiskovalna komisija bo odgovornost za višje uradno število izbrisanih lahko iskala cel mandat ...

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.