Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 12  |  Kultura  |  Film

Črni petek za gangsterje

John Mackenzie Bob Hoskins, Helen Mirren, Pierce Brosnan, Paul Freeman

/media/www/slike.old/mladina/dvdlong_good_friday_007.jpg

 

Ko pride do žanrskih filmov, je Črni petek za gangsterje klasika. In ko pride do gangsterskih filmov, je Črni petek za gangsterje eden izmed najboljših. Ko se začne, vas fantastični soundtrack Francisa Monkmana - popolni drive - dobesedno potegne na rob londonskega podzemlja, kjer se Harold Shand (Bob Hoskins), veliki boss, ravno trudi, da bi se iz gangsterskega buldoga prelevil v uglednega, spoštljivega, diplomatskega poslovneža, toda ljudje, ki so tako ali drugače povezani z njim, začnejo padati kot domine. Zelo grizlijevsko, eksplozivno. In krog se vse bolj oži - bombe se vse bolj približujejo Haroldu, kralju Temze, ki mu makiavelizem ni nič tujega in ki sklene, da bo ugotovil, kdo ga skuša eliminirati. Trupla prihajajo za njim - prijatelji pa z zapeljivim nasmehom, ki vabi v smrt. Trg se je pač spremenil - in ko ga je treba na novo razdeliti, začne zaudarjati po smrti. Od krča. Zato lahko vsi le nemočno pozirajo. In hlinijo. Mrak hlini, da je sonce. Blank hlini, da je noir. Helen Mirren hlini orgazme. Pierce Brosnan hlini, da je gej. Bob Hoskins hlini, da ve preveč. V resnici ve premalo. Ko boste na koncu videli njegov obraz, boste od tesnobe zadrgetali in obenem lažje razumeli, zakaj je Črni petek za gangsterje res definitivno črni petek za gangsterje. Hoskinsov finalni izraz pošlje vse filmske mučenike na smetišče.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.