Borut Mekina

 |  Mladina 12

Kaj nam pa morete?

Kljub zagotovilom politike, da ne bo reševala tajkunov, državne banke sedaj počnejo ravno to

Po oceni Umarja bo do konca leta do 100 tisoč brezposelnih. Kdaj bo Pahorjevo \

Po oceni Umarja bo do konca leta do 100 tisoč brezposelnih. Kdaj bo Pahorjevo \"breme za premagovanje gospodarske negotovosti\" prevzela tudi ekonomska elita? Na sliki Igor Bavčar z bivšim prvim nadzornikom Istrabenza, Jankom Kosmino ob 60. obletnici Istrabenza lani jeseni. Malce sta se zakalkulirala.
© jaka jeraša

Ameriško javnost je presenetila novica, da je njihova največja zavarovalnica AIG (American International Group) svojim menedžerjem izplačala visoke nagrade. Med drugim je denimo uprava porabila skoraj pol milijona dolarjev za savne, bankete in igranje golfa ter za drago lovsko avanturo (ta je stala 86 tisoč dolarjev). Javnost se ni toliko zgražala nad visokimi nagradami v trenutku globalne recesije kot nad tem, da je AIG tista, ki je v prvem svežnju ameriških protikriznih ukrepov prejela več kot 170 milijard dolarjev državne pomoči. In sicer tako, da je država vstopila v njeno lastništvo. Sedaj pa je vodstvo zavarovalnice del omenjene državne pomoči, natančneje, 218 milijonov dolarjev, razdelilo za nagrade svojim menedžerjem, ki bi naj bili do denarja, v skladu z veljavnimi individualnimi pogodbami, tudi upravičeni.
Ker je AIG ena največjih zavarovalnic, ki je bila v preteklosti udeležena pri zavarovanju bank, so bile njihove menedžerske odločitve eden glavnih vzrokov za začetek finančne krize. Si menedžerji, ki so s svojimi lahkovernimi odločitvami varovali hrbet bankam, ki so nato lahkomiselno podeljevale rizične kredite, sedaj zaslužijo še nagrade za minulo leto? Nekateri ameriški kongresniki so predlagali celo japonski model: direktorji naj stopijo pred javnost, se opravičijo in naredijo harakiri. Nova ameriška administracija se je odzvala bliskovito. Na kocki je bilo zaupanje v vso njihovo politiko gospodarske pomoči. V petek je javnost izvedela za visoke menedžerske nagrade. V nedeljo se je osupel oglasil vodja ameriške centralne banke. V ponedeljek še predsednik Obama in v četrtek je kongres že sprejel zakon, s katerim so nagrade menedžerjem v državnih podjetjih obdavčili za kar 90 odstotkov. Praktično jim je država v zgolj nekaj dneh nagrade odvzela.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.