Staš Zgonik

 |  Mladina 12  |  Družba

Narava uravnava samo sebe

Richard S. Lindzen, klimatski skeptik

Richard S. Lindzen med svojim govorom na konferenci

Richard S. Lindzen med svojim govorom na konferenci
© Heartland Institute

Dr. Richard S. Lindzen je atmosferski fizik in profesor meteorologije na Massachussets Institute of Technology (MIT). V svoji znanstveni karieri je poučeval tudi na univerzi Harvard, bil med drugim direktor Centra za zemeljsko in planetarno fiziko, je pa tudi ustanovitelj in prvi direktor Nacionalne službe vremenskih satelitov (National Weather Satellite Service). Velja za enega od voditeljev klimatskega skepticizma in verjetno najbolj spoštovanega člana tega »gibanja«. Na nedavni konferenci klimatskih skeptikov v New Yorku z naslovom »Globalno segrevanje - je bilo res kdaj kriza?«, ki je bila v začetku meseca, je bil eden glavnih govornikov.
Drugo konferenco skeptikov s približno 600 udeleženci je, tako kot prvo lani ob enakem času, organiziral nevladni inštitut Heartland. Ta med kritiki še vedno velja za glasnika naftnih družb, in sicer zaradi zajetnih sredstev, ki jih je v preteklosti dobival od družbe Exxon Mobil. A to financiranje je po besedah direktorja inštituta Josepha Basta usahnilo že »davnega« leta 2006, medtem ko se, tako pravi, zagovorniki katastrofičnih napovedi za Zemljino podnebje kopajo v denarju davkoplačevalcev in »zelenih« korporacij.
Poleg dr. Lindzna je bil zvezda konference zagotovo češki predsednik Vaclav Klaus, eden redkih politikov na tako visokem položaju, ki ne verjame v teorijo antropogenega globalnega segrevanja. Klaus, prvi govornik prvega dne konference, je dejal, da so načrti in ambicije »alarmistov« zaustavitev gospodarskega napredka in vrnitev človeštva nekaj stoletij nazaj. Tistih, s katerimi se je imel možnost pogovarjati, po Klausovih besedah »ne zanimajo temperatura, ogljikov dioksid, različne znanstvene hipoteze in svoboden trg. Zanima jih njihov posel in njihovi dobički, skovani s pomočjo politikov«. Končal je z besedami: »Očitno je, da okoljevarstveniki nočejo spremeniti podnebja. Spremeniti hočejo naše vedenje, da bi nas laže nadzirali in manipulirali z nami.«
Lindzen je bil v svojem nastopu manj pesimističen. Po njegovem prepričanju bodo klimatski skeptiki na koncu v debati, kakorkoli je morda z vidika skeptikov trenutno videti brezupna, vendarle zmagali. »Preprosto zato, ker imamo prav, oni pa se motijo.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.