Borut Mekina

 |  Mladina 13

100.000 ljudi brez službe

Vladni analitiki Sloveniji napovedujejo ponovitev krize s konca osemdesetih

Delavske demonstracije v Ljubljani, 17. novembra 2007

Delavske demonstracije v Ljubljani, 17. novembra 2007
© Toni Dugorepec

Maribor 1993. V mestu, ki je nekoč slovelo kot drugo največje industrijsko središče v Jugoslaviji, se je skorajda čez noč brezposelnost dvignila na 20 odstotkov, ponekod, denimo v občini Lenart, pa je bila brezposelna celo večina občanov. Velika podjetja z nekaj tisoč zaposlenimi so propadala eno za drugim. TAM, Metalna, TVT Boris Kidrič. Recesija je iz mesta v nekaj letih po osamosvojitvi izbrisala vso tekstilno industrijo v Melju, od MTT-ja, PIK-a, Svile do Lileta. Luknja je bila toliko bolj očitna, ker je še malo prej, konec osemdesetih, povprečna brezposelnost v državi znašala le kakšen odstotek. Vse seveda ni pogorelo. A tista podjetja, ki so najtežja leta preživela, so v spremenjenih razmerah postala drugorazredna. Novi strateški partnerji so za začetek preprosto zaprli razvojne oddelke. Ali vladni makroekonomski analitiki leto 1993 sedaj napovedujejo vsej Sloveniji?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.