Borut Mekina

2. 4. 2009  |  Mladina 13

100.000 ljudi brez službe

Vladni analitiki Sloveniji napovedujejo ponovitev krize s konca osemdesetih

Delavske demonstracije v Ljubljani, 17. novembra 2007

Delavske demonstracije v Ljubljani, 17. novembra 2007
© Toni Dugorepec

Maribor 1993. V mestu, ki je nekoč slovelo kot drugo največje industrijsko središče v Jugoslaviji, se je skorajda čez noč brezposelnost dvignila na 20 odstotkov, ponekod, denimo v občini Lenart, pa je bila brezposelna celo večina občanov. Velika podjetja z nekaj tisoč zaposlenimi so propadala eno za drugim. TAM, Metalna, TVT Boris Kidrič. Recesija je iz mesta v nekaj letih po osamosvojitvi izbrisala vso tekstilno industrijo v Melju, od MTT-ja, PIK-a, Svile do Lileta. Luknja je bila toliko bolj očitna, ker je še malo prej, konec osemdesetih, povprečna brezposelnost v državi znašala le kakšen odstotek. Vse seveda ni pogorelo. A tista podjetja, ki so najtežja leta preživela, so v spremenjenih razmerah postala drugorazredna. Novi strateški partnerji so za začetek preprosto zaprli razvojne oddelke. Ali vladni makroekonomski analitiki leto 1993 sedaj napovedujejo vsej Sloveniji?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate prijaviti. Prijavite se . Ostala ponudba naročniških paketov se nahaja TUKAJ.

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Spletna Mladina - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.