Popolni vihar

Zakaj gredo ameriški dnevni časopisi po poti dinozavrov

Kolateralna škoda vojne je vedno resnica. Kolateralna škoda te krize pa bodo dnevni časopisi - najprej očitno ameriški. Denverski dnevnik Rocky Mountain News je nedavno ugasnil. Takoj zatem je padel Seattle Post-Intelligencer. Baltimore Examiner tudi. Pa Ann Arbor News. In Bristol Press. Tucson Citizen prav tako. Detroit Free Press in Detroit News izhajata le še trikrat na teden. San Francisco Chronicle, ki ima hude izgube, je tik pred zaprtjem. Seattle Times, Chicago Sun-Times in Newark Star-Ledger so na robu. Chicago Tribune, Los Angeles Times, Minneapolis Star Tribune, Philadelphia Inquirer in New Haven Register sicer še izhajajo, a so del korporacij, ki so v bankrotu. Denver Post, San Jose Mercury News in Detroit News so del korporacij, ki so tik pred bankrotom. Miami Herald je na prodaj, pa ga noče nihče kupiti. Washington Post in Boston Globe sta v rdečem. New York Times tudi še izhaja, toda dokapitalizirati ga je moral mehiški tajkun Carlos Slim. Vse to so stari, ugledni, referenčni časopisi. Vsi po vrsti stampedno krčijo vsebine, brišejo cele sekcije, zapirajo dopisništva in masovno odpuščajo - lani je v Ameriki službe izgubilo okrog 16.000 novinarjev. Letos jih bo še več. No, Christian Science Monitor se je prelevil v tednik, kar budi upanje - tudi ostale dnevne časopise bi rešilo to, če bi se prelevili v tednike.
In kot gre mantra: velika mesta, ki so imela do sedaj po dva dnevnika, bodo imela poslej le po enega. Zelo kmalu pa bo prišel tudi čas, pravijo insajderji, ko bodo velika ameriška mesta prvič v svoji zgodovini brez dnevnika. In končno brez dnevnikov sploh. Ameriški časopisi so na smrtni postelji. Fraze »smrt Boga«, »konec sveta«, »konec filozofije«, »konec znanosti« in »konec človeka« so dobile novo sestro: smrt časopisov. Nekateri pravijo, da je ameriške časopise pokopala nevidna roka trga, drugi pa, da jih je ujel popolni vihar - in da je kriza le zrušila to, kar je začel majati internet. Vse je pač srhljivo padlo: naklade, prodaja, branost, naročnine, reklame, vrednost delnic, profiti. Vsi časopisi so tako zadolženi, da jih ne bi rešil niti bailout. Še pred leti so se vsi kar pulili za časopise - danes jih noče kupiti nihče.
Zakaj ameriški časopisi ugašajo, odmirajo, crkavajo? Zakaj so na robu kolektivnega izumrtja? Če vprašate krščansko desnico, potem hitro izveste, da je ta časopisna apokalipsa posledica izvirnega greha - ameriški časopisi so skrenili na levo! Preveč na levo! Prelevili so se v komunistična glasila! V protivojaške, protiverske, protidružinske, progejevske liberalno-socialistične platforme! Ameriški časopisi so ena sama levičarska kolumna! Jebena propaganda! Orožje rdečega terorja! In tako dalje. Ergo: Bogu - verjetno onemu strašnemu, divjemu, maščevalnemu Bogu Stare zaveze - tako ni preostalo drugega, kot da je časopise zmlel v sončni prah. Lunatično, ne. Toda hej - krščanski fundamentalisti so vedno taki. In po malem so podobni ekološkim panteistom, ki pravijo, da gre v resnici za maščevanje narave: saj veste, če ne bo več časopisov, ne bodo več potrebovali papirja - in če ne bodo več potrebovali papirja, ne bo več treba sekati dreves, uničevati gozdov in trpinčiti narave. Kul! Časopisi bi morali vedeti, da se bo Bog prej ali slej maščeval! In vedeti bi morali, da se bo prej ali slej maščevala tudi narava! Sami so iskali.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.