Kaj je teror v primerjavi s kapitalizmom!

Voditelji G20 so pripravljeni mastno plačati, samo da kapitalizem ostane tak, kot je

Ko je Barack Obama odletel na G20, se je v Londonu - pa tudi drugod po Evropi - že kadilo. Protestniki so se že zbirali, jezno dvigovali glas, bučno mahali s transparenti in slogani. »Naj bogati plačajo krizo!« »Požrite bankirje!« »Kapitalizem ne funkcionira!«. In seveda, robocopi so jih že razganjali. Stali so si iz oči v oči, se prerivali in obmetavali - zlomila se je tudi že kaka kost, počila je tudi že kaka šipa, stekla je tudi že kri. Nič res apokaliptičnega, še toliko bolj, ker so televizije stalno kazale le ene in iste prizore, pač tiste, ki so ustvarjali vtis popolnega kaosa in obsednega stanja. Ali bolje rečeno: le tiste. Televizije so skušale reči: tam zunaj je vojna! Džungla! Ne hodite tja! Ostanite doma! To nima nič z vami! Tisti maskirani anarhisti vas bodo pobili! Z vami vred se bodo vrgli v zrak!
Niso se vrgli v zrak. In iskreno rečeno, nikogar niso ubili, toda televizije so z nenehnim repetiranjem enih in istih prizorov - tiste razbite šipe na stavbi Royal Bank of Scotland, tistega razbijanja terenca, tistega obmetavanja - ustvarile vtis, da so za sabo pustili trumo trupel. Opustošenje. In trumo prestrašenih ljudi, ki si niso upali na dvorišče, kaj šele na cesto. Nikogar ni zanimalo, kaj hočejo in zakaj so sploh tam. Prepustili so jih robocopom, kot da so navadni kriminalci. Ali pa teroristi. Ali pa huligani. Tipično: protestnike so dehumanizirali, da bi lažje upravičili brutalno represijo. In da jim jih ne bi bilo treba spraševati, kaj hočejo. TV-gledalci so več izvedeli o darilu, ki ga je Obama prinesel britanski kraljici Elizabeti II. (iPod), o oblekah Michelle Obama in njenem ilegalnem »dotikanju« kraljice kot pa o tem, kaj hočejo protestniki.
Nič, protestniki so bili predstavljeni kot demoni uničenja, kot os zla, kot groteskna vizija antikapitalizma. Televizije so hotele reči: no, zdaj vidite, kako bi izgledal antikapitalizem, ki ga oznanjajo ti protestniki!? A vidite, kako bi izgledala alternativa kapitalizmu?! A vidite, kako bi izgledala družba, ki bi nadomestila kapitalizem!? Antikapitalizem bi bil kaos, nered, anarhija, obsedno stanje, non-stop huliganizem, zakon ulice, primitivizem, teror! Kaj imate torej raje - kapitalizem ali antikapitalizem? A ni bolje, da si brez službe, da crkavaš od prikrajšanosti, deklasiranosti in neenakosti, kot pa da živiš v antikapitalistični družbi? Voditelji G20 so patetično prikimali in evforično sklenili, da dajo kapitalizmu še eno priložnost. Robocopi so se spravili na napačne: v resnici bi morali razgnati voditelje G20.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.