Vanja Pirc

 |  Mladina 15

Spet velika šolska reforma

Minister Lukšič se je z ustanovitvijo posebne nacionalne strokovne skupine lotil priprave reforme šolstva

Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič na seji otroškega parlamenta, marec 2009

Minister za šolstvo in šport dr. Igor Lukšič na seji otroškega parlamenta, marec 2009
© Borut Krajnc

Slovenskemu šolskemu sistemu se v naslednjih letih obeta velika reforma, ki bo zajela vrtce, osnovne šole, gimnazije in druge srednje šole. Šolski minister dr. Igor Lukšič, ki si je pripravo nove bele knjige, temeljne listine na področju vzgoje in izobraževanja, očitno izbral za ključni projekt svojega mandata, je reforme napovedoval že dlje časa. Tudi konec marca, ko je na okrogli mizi na Ptuju dejal: »Uspešna gospodarska reforma se vedno začne v šolstvu.«
Le nekaj dni zatem je javnosti sporočil, da se projekt šolskih reform uradno začenja. Belo knjigo, ki naj bi pregledala in analizirala dosedanje dogajanje v šolstvu, naj bi pripravila posebna 22-članska nacionalna strokovna skupina, katere vodenje je Lukšič zaupal dekanu ljubljanske pedagoške fakultete dr. Janezu Kreku. Ta je sodeloval že pri prvi veliki reformi slovenskega šolstva, ki je nastala v času šolskega ministra dr. Slavka Gabra. Takrat je uredil zbornik, ki ga je pomagalo spisati 80 strokovnjakov s področja šolstva, petnajst let pozneje pa je postal vodja druge poosamosvojitvene šolske reforme. Ministrstvo naj bi za pripravo bele knjige v naslednjih dveh letih namenilo od 300.000 do 600.000 evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.