Deja Crnović

 |  Mladina 18

Jančič o Jančiču

Nastavljeni urednik Dela kritizira svoje metode

/media/www/slike.old/mladina/mjancic_mf.jpg

© Miha Fras

Ob dnevu svobode tiska je v navadi, da predstavniki novinarjev povejo svoje mnenje o razmerah v medijih. Odkar je Peter Jančič novembra 2007 s somišljeniki ustanovil Združenje novinarjev in publicistov, ki ima zelo nereprezentativno število članov, tudi on kot predsednik tega stanovskega združenja komentira razmere v medijih. In to suvereno, kljub ne ravno uspešnemu uredniškemu mandatu na čelu Dela.
Tako je Jančič 3. maja na spletni strani združenja in za STA povedal, da so »takšni spori, ko urednike v velikih dnevnikih po čarovniških disciplinskih postopkih odpuščajo, v Sloveniji novost«. A Jančič pri tem ni omenil, da je bil sam eden od pionirjev takšnih in drugačnih čarovniških prijemov. Tako je med kratkim uredniškim mandatom s položaja odgovornega urednika Sobotne priloge odslovil po svojem mnenju sicer legendarnega Ervina Hladnika Milharčiča, češ da je neizobražen, z dopisniških mest pa odpoklical Matijo Graha in Roka Kajzerja, češ da sta slaba dopisnika. Na položaj urednika je prišel z minimalno podporo zaposlenih, zanj je glasovalo le 13 odstotkov navzočih novinarjev, bil pa je edini, ki je sprejel kandidaturo za urednika, saj so pred njim ponudbo takratnega predsednika uprave Danila Slivnika zavrnili mnogi.
Jančič je v najnovejši izjavi kritičen tudi do lastnikov, pod katerimi je začel urednikovanje, in zaščitniški do Janševe vlade, ko govori o peticiji »skupine novinarjev o škodljivem vplivu, ki naj bi ga na tiskane medije imela takratna desnosredinska vlada. Pri vsebini peticije je šlo za očitno manipulacijo, saj je bila takratna vlada že v ostrem konfliktu z lastniki časopisne hiše Delo zaradi načina do tedaj prikrivanega poteka lastninjenja.«
Prav bi bilo, če bi bil Jančič tako odločen že takrat, ko je pismo bralcev Dimitrija Rupla štelo kot komentar za uravnoteževanje vsebin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.