|  Mladina 18  |  Kultura

Revolver

Zlati redovniki - Ta teden so na seznam prejemnikov priznanj predsednika republike Danila Türka na vrsto prišli umetniki, ki so si prislužili zlati red za zasluge na civilnem področju. Zlata trojica so pesnica in strastna kadilka Svetlana Makarovič, plesalec in koreograf Henrik Neubauer ter dramatik in režiser Dušan Jovanović.

Koncertni utrip - 27. maja bo v Križankah nastopila Macy Gray, ena najbolj znanih ameriških pevk, ki je bila kar petkrat nominirana za nagrado grammy, 22. junija bo na istem odru prepevala irska pevka Sinead O’Connor, ki jo najbolj poznamo po komadu Nothing Compare 2 U, 23. junija pa Esma Redžepova s skupino The Gypsy Queens and Kings.

Nove pravljice - Ekipa oddaje Za 2 groša fantazije na Radiu Študent razpisuje natečaj za nove prevode ljudskih pravljic, in sicer za prvič v slovenski jezik prevedene ljudske pravljice, ki pri nas še niso bile objavljene. Rok za oddajo del je 10. avgust 2009. Več na: http://www.za2grosafantazije.com/.

Čigav je komad?
- Sivolasi britanski glasbenik Cat Stevens, ki se po prestopu v muslimansko vero imenuje Yusuf Islam, je presenetljivo posegel v spor med rock kitaristom Joejem Satrianijem in britansko zvezdniško glasbeno skupino Coldplay. Spomnimo, Satriani je Coldplay obtožil, da je njihova uspešnica Viva la Vida plagiat njegove instrumentalne skladbe If I Could Fly iz leta 2004. Stevens zdaj trdi, da to nikakor ne drži, saj naj bi bil komad pravzaprav plagiat njegovega komada Foreigner Suite iz leta 1970. Sicer pa tudi newyorška skupina Creaky Boards trdi, da Viva la Vida sumljivo spominja na njihov komad The Songs I Didn’t Write.

Slovenka v Cannski žiriji
- Mreža evropskih kinematografov Europa Cinemas je na cannskem festivalu leta 2003 prvič predstavila lastno nagrado za evropske filme, ki jo podeljuje žirija, sestavljena iz štirih predstavnikov prikazovalcev v okviru štirih osrednjih evropskih festivalov - Cannes, Benetke, Berlin in Karlovy Vary. Letos je skupaj s predstavniki iz Belgije, Švedske in Francije članica te žirije postala direktorica ljubljanskega Kinodvora Nina Peče.

Oblikovalska poslastica - 19. in 20. maja bo v ljubljanskem Central hotelu potekal Emzinov seminar grafičnega oblikovanja, na katerem se bodo letos predstavili nizozemska oblikovalca Ben Bos in Bob van Dijk ter švicarski oblikovalec Ralph Schraivogel.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.