Staš Zgonik

 |  Mladina 20  |  Ekonomija

Top flop: Kitajska - industrijska cona EU

Države Evropske unije so v letu 2008 iz Kitajske uvozile za skoraj 170 milijard evrov več blaga, kot so ga tja izvozile. Zunanjetrgovinski primanjkljaj EU s Kitajsko se je tako v primerjavi z letom 2000 (ok. 49 milijard) več kot potrojil in obsega skoraj tretjino vsega zunanjetrgovinskega dolga EU, ki znaša 243 milijard evrov. Leta 2000 je kitajski izvoz v EU obsegal 7,5 odstotka vsega kitajskega izvoza, v letu 2008 pa je bil že 16-odstoten. Največji izvoznik na Kitajsko iz EU je bila s 34 milijardami evrov Nemčija (43 % vsega izvoza), druga je Francija (11 %). Največji uvoznik je bila prav tako Nemčija z 51 milijardami uvoza (21 % celotnega uvoza EU), sledi pa Nizozemska (41 milijard oz. 16 %) Prav vse države EU so v trgovanju s Kitajsko zabeležile primanjkljaj. Slovenski je znašal 495 milijonov evrov.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.