666

 |  Mladina 22  |  Kultura  |  Plošča

Brutal Truth: Evolution Through Revolution

2009, Relapse Records

Po skoraj desetih letih mirovanja so se med drugimi na glasbeno sceno vrnili tudi s THC-jem prepojeni Brutal Truth, ki so več kot uspešno rovarili po sceni v devetdesetih letih preteklega stoletja. Seveda so Brutal Truth z izdelki, kakršna sta prvenec Extreme Conditions Demands Extreme Responses in naslednji album Need To Control, z umeščanjem industrijskega hrupa in elektronike v živalski grind lahko dodobra spremenili slušateljev pogled na godbeno zvrst, ki se ji pravi grindcore, s tem pa tudi ustvarili nove smernice v omenjenem žanru. Žal se je svežina začetnih presežkov s kasnejšimi albumi, kot sta Kill Trend Suicide in pa Sounds Of The Animal Kingdom, nekako izgubila v kaotični brzini in linearnih kompozicijah. Na srečo so enkrat leta 1999 končali čedalje bolj neprepričljivo ustvarjanje z dvojno zgoščenko Goodbye Cruel World, na kateri je predstavljen prerez delovanja zasedbe. No, v super modernem letu 2009 pa se vračajo z izdelkom Evolution Through Revolution, ki, kot je bilo pričakovati, ne dosega norosti prvenca, a sočasno znatno presega kasnejšo dokaj klišejsko monotonost. Tako je slušatelj iz kompozicije v kompozicijo deležen obilice kaotične godbe, ki se spogleduje z žanrsko popolnoma različnimi postopki in iz trenutka v trenutek ponuja nekaj dokaj drugačnega, kot je bilo mogoče slišati prejšnji hip. Celoten plošček je razumljivo izdelan v pravi konceptualni grindcore maniri, saj premore popolno ritmično hitrost, sekundno pesmico in težaške, hrupno lepljive počasne dele, ki jih občasno obogatijo sintetični dodatki elektronike. Resnično lepo organiziran kaos, ki Brutal Truth nedvomno vrača na stara pota, žal zapuščena po drugi plošči Need To Control. Morda se kakemu površnemu poslušalcu ob nenatančnem poslušanju plošče zazdi, da gre za še eno izmed popolnoma nekontroliranih razbijaških stvaritev brez repa in glave, a to ni ravno pravšnja ocena, saj vseh dvajset kompozicij nosi pravo razmerje med uničujočo kaotičnostjo in tankočutno melodičnostjo pod kupi distorzije ter hitro spreminjajočih se nosilnih melodij skladb.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.