Abeceda kulturne vojne

Kaj nam brutalni umor doktorja, ki je opravljal abortuse, pove o sodobni desnici

Se spomnite Čarovnika iz Oza? Potem poznate Dorothy, deklico iz Kansasa, ki jo tornado odnese onstran mavrice, v Oz, bajno, pravljično, magično, čudežno deželo. Vau! Le kdo ne bi hotel živeti v Ozu? Tu bi lahko vsakdo živel srečno do konca svojih dni! Ko prideš v Oz, nočeš več oditi - razen Dorothy, ki hoče nazaj v rodni Kansas. »There''s no place like home!« Kansas je boljši od Oza. Ne, Oz ne more tekmovati s Kansasom. A po drugi strani, le kako bi lahko - hej, tu je odraščal Superman. Ne brez razloga: tu je odraščala Amerika. Ali kot je nekoč rekel John Gunther, ameriški žurnalist, potopisec, pisatelj in biograf: »Prebivalec Kansasa je najbolj povprečen izmed vseh Američanov, neke vrste skupni imenovalec celotne Amerike.« Kansas je srce Amerike, njeno osrčje, del njenega Heartlanda. Tu se kujejo ameriške vrednote, ameriške vrline. Tu Amerika išče in najde svojo dušo. Od tu se ponavadi utrgajo kriki o »moralni krizi«, v kateri da je Amerika, in »dekadenci«, ki da jo ubija. Prebivalec Kansasa je tipični, pravi, najbolj avtentični Američan. Pomeni: Kansas je vse tisto, kar je narobe z Ameriko. Razlog več, da prebivalci Kansasa, kot pravi Thomas Frank v svoji famozni knjigi Kaj je s Kansasom, vedno glasujejo proti svojim interesom. »Vzemi prebivalcem Kansasa delo, pa bodo stekli volit republikance. Vzemi jim zemljo, pa bodo stekli protestirat pred kako kliniko, ki opravlja abortuse.« Včasih kakega doktorja, ki opravlja abortuse, tudi ubijejo.
Kar se je zgodilo nedavno, ko je 51-letni Scott Roeder v Wichiti ustrelil Georgea Tillerja, doktorja, ki je dolga leta opravljal abortuse, tudi tiste v pozni nosečnosti. Umor je šokiral in zgrozil Ameriko, kjer je abortus legaliziran že vse tja od leta 1973. Roeder je sredi maše vstopil v luteransko cerkev in prerešetal Tillerja. Potem je mirno sedel v svojega forda in se odpeljal. Kot da ni nič. Umor doktorja, ki opravlja abortuse, se mu je zdel povsem legitimen: oko za oko. Svetopisemsko. Ti fetuse - jaz tebe! Plemenito dejanje. Roeder je pač fan Stare zaveze in onega starega, krutega, maščevalnega Boga, obenem pa tudi pristaš zelo militantnega kansaškega pro-life gibanja, ki abortus razglaša za »umor«, »zločin proti človeštvu«, »genocid«, »masivni holokavst« - in ki na svojih spletnih straneh objavlja vse osebne podatke o »morilskih« doktorjih, vključno z njihovimi domačimi naslovi, registrskimi številkami njihovih avtomobilov, fotkami njihovih otrok in naslovi šol, v katere ti otroci hodijo.
Pro-life aktivisti so Tillerja stalno nadlegovali in šikanirali, mu grozili, ga tožili, nadenj pošiljali preiskovalce, pozivali k bojkotu vseh tistih, ki so z njim kakorkoli sodelovali, na spletu sproti objavljali lokacije, na katerih se bo zadrževal, nanj streljali, njegovo kliniko - Women''s Health Care Services - vandalizirali in celo bombardirali. Toda doktor je vztrajal pri ženski pravici do izbire. In pri ženski pravici do zasebnosti. Po vseh incidentih in grožnjah se je le še bolj vkopal, ali natančneje: sebe in svojo ekipo je opremil z neprebojnimi jopiči, okrog pa se je vozil z blindiranim vozilom. Z eno besedo: vztrajal je pri tem, da imajo tudi ženske pravice. Kar je seveda nekaj, česar pro-life gibanje, ki temelji na neandertalskih patriarhalnih vrednotah, še vedno ne razume. Prav narobe: pro-liferji v ženskah vidijo le zarotnice, ki skušajo zanositi le zato, da bi lahko potem splavile. In zato jih je treba strogo kontrolirati, regulirati, režirati. Ker pa jih je treba imeti stalno na očeh, je najbolje, da so v kuhinji, da ne odločajo o sebi, da rojevajo proti svoji volji in da nikamor ne hodijo same. Kar je seveda krščanska verzija talibanizma.
Umor dr. Tillerja je bil politični atentat. In tako kot po vsakem političnem atentatu so tudi tokrat hitro oznanili, da je Scott Roeder delal sam in da ni šlo za zaroto. Nekatere pro-life organizacije so se hitro distancirale od Roederja, vključno z razvpito Operation Rescue. Nič nimamo s tem! Šokirani smo! Obsojamo strahopetno dejanje Scotta Roederja! Molimo za družino dr. Tillerja! Toda Randall Terry, ustanovitelj te organizacije, kljub temu ni mogel iz svoje kože: »George Tiller je bil množični morilec. Za njim žalujemo le zato, ker ni imel dovolj časa, da bi svojo dušo pripravil na soočenje z Bogom.« Kmalu smo tudi slišali, da se je Roeder družil s čudnimi ljudmi, da se je včlanjal v ekstremistične organizacije, da je bral čudne publikacije, da je bil protivladno nastrojen in da je imel mentalne probleme: Lee Harvey Oswald iz Kansasa. Oswald je po atentatu na predsednika Johna F. Kennedyja rekel, da je le patsy, le žrtveno jagnje. Tudi Roeder bi lahko rekel, da je le patsy. Tudi dr. Tiller je bil namreč žrtev zarote, le da je niso spletli Castro, CIA, mafija in južnjaški naftarji, ampak evangeliji medijskih fašistov, pro-life front, fundamentalističnih milic in heartlandske ideologije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.