Erik Valenčič

 |  Mladina 23  |  Svet

Živeti s funtom na dan

Kako se je Britanka Kath Kelly neke noči odločila, da bo leto dni živela s funtom na dan, to tudi izpeljala in kako je ta odločitev vplivala na njeno življenje

Kath Kelly s funtom

Kath Kelly s funtom
© Swns

Kath Kelly je avtorica uspešnice Kako sem leto dni živela samo s funtom na dan (How I lived a year on just a pound a day). O Kellyjevi iz knjige same, pa tudi sicer, ne izvemo ravno veliko. Pred leti je z nahrbtnikom in s skromnimi sredstvi prepotovala velik del sveta in se nato, v svojih štiridesetih letih, ustalila v rodnem Bristolu, kjer poučuje angleščino na šoli za tuje študente. Zaradi podpovprečne plače 10.000 funtov na leto (to znaša nekaj malega več kot 10.000 evrov; funt in evro sta namreč že skoraj izenačena) in družabnega življenja, razvlečenega po tamkajšnjih pubih in nakupovalnih središčih, je bila Kath tako kot večina njenih prijateljev nenehno na tesnem z denarjem. Nobeden izmed njih ni imel omembe vrednih prihrankov. Njeno hedonistično, malomeščansko življenje je naposled trčilo ob zid, ko je izvedela, da se bo njen brat čez leto dni poročil. Da bi mu lahko kupila primerno poročno darilo, je sklenila, da bodo potrebni koreniti ukrepi. Tako se je nekega večera med popivanjem dokončno odločila, da bo leto preživela s funtom na dan, pri čemer je odštela najemnino in osnovne stroške za stanovanje. Prijatelji so jo hiteli postavljat na realna tla. »Vožnja z avtobusom od tvojega doma do mesta stane dva funta, pa gre za komaj dober kilometer.«, »Nikamor ne boš mogla potovati.«, »Ali iti v kino in gledališče.«, »Kaj pa obleka in čevlji?« In navsezadnje: »Kaj pa pivo in vino?«
Kath si je morala priznati, da tem podrobnostim še ni namenila nobenega resnega premisleka, ko se je prihodnjega dne prebudila s pivskim mačkom in z obžalovanjem, ker se je tako naglo odločila. Na mobitelu jo je čakal prijateljev SMS: »Super popust za zdravila! Škatla aspirinov za samo 26 penijev.« Nagonsko mu je hotela odpisati, vendar se je hitro spomnila, da SMS-sporočilo stane 10 penijev, torej 10 odstotkov dnevnega proračuna. Uporaba mobitela in nakup pisemskih znamk sta bila od tistega trenutka nepotrebno razkošje. Popivanje po pubih sploh ni več prišlo v poštev. Vedela je, da se bo morala s prijatelji družiti drugje, kajti sklenila je, da nikakor ne bo živela na njihov račun, »ker hočem imeti ob koncu leta še kakšnega prijatelja«. Prav tako se je odločila, da bo njen novi življenjski slog pred sodelavci in družino ostal skrivnost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.