Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 23  |  Kultura  |  Film

Prekrokana noč

The Hangover, 2009 Todd Phillips

zadržan +

Shock & awe.
Spet smo na dobro znanem, tako rekoč domačem terenu - v Las Vegasu. Kar seveda pomeni, da tudi Prekrokana noč le skupaj potegne potencial, ki ga ponuja legendarni reklamni slogan: »Kar se zgodi v Las Vegasu, ostane v Las Vegasu«. Drži, Prekrokano noč bi lahko povsem mirno oglaševali s tem sloganom. A po drugi strani - s tem sloganom bi lahko oglaševali vse filme, ki se dogajajo v Las Vegasu. Od Kazina do Oceanovih 11. Od bondiade Diamanti so večni do Elvisovega muzikla Viva Las Vegas. Las Vegas ni za tiste, ki bi radi kaj odnesli s sabo domov, recimo kake suvenirje. Si predstavljate, da bi domov odnesli to, kar se zgodi v Kazinu? To bi bilo tako, kot če bi vam hkrati vezali milijon telefonskih klicev iz pekla, v katerem vsi hkrati kriknejo: Jackpot! Ashton Kutcher in Cameron Diaz sta imela še kakšen razlog, da odneseta domov to, kar se jima je zgodilo v komediji Dokler naju jackpot ne loči: jackpot jima namreč vrže 3 milijone dolarjev, to, da sta se vmes poročila, ne da bi sploh vedela, kako in zakaj, pa je le blagi stranski učinek jackpota. Toda prijatelji, ki gredo v Totalnih pokvarjencih na fantovščino v Las Vegas, imajo vse razloge, da si želijo, da bi to, kar se je zgodilo v Las Vegasu, ostalo v Las Vegasu: najprej ubijejo striptizeto, potem pa še črnskega varnostnika. Fantovščina se prelevi v by-pass Kazina, ali bolje rečeno: Las Vegas iz njih potegne Kazino. Cameron Diaz igra nevesto, ki ji fantovščina pokvari pot pred oltar, zato cel film histerično kriči in vrešči, toda žensko histerijo zasenči moška histerija.
V Prekrokani noči nikar ne iščite Cameron Diaz, ker ni potrebna: prijatelji, ki pridejo na lasvegaško fantovščino, nimajo razloga, da bi bili tako histerični kot Totalni pokvarjenci, toda to, kar se jim zgodi, je ravno dovolj hudo in groteskno, da lahko v stopnji histerije nadomeščajo Cameron Diaz. Trije prijatelji, Phil (Bradley Cooper), Stu (Ed Helms) in Alan (Zach Galifianakis), tipični idiotski nagajivci, pridejo na lasvegaško fantovščino svojega prijatelja Douga (Justin Bartha), toda ko se naslednje jutro zbudijo, nimajo pojma, kaj se je zgodilo: Phil ima na roki bolnišnično »zapestnico«, Stuju manjka en zob, Alan je brez hlač, v kopalnici je tiger, v omari dojenček, Douga pa ni nikjer. Šit! Totalna kolektivna amnezija. Toda ko skušajo ugotoviti, kaj se je zgodilo, morajo še enkrat skozi Las Vegas, »Mesto greha«, ki jih je omamilo, zmedlo, obnorelo in sleklo in ki pod svojo zabaviščno fasado skriva vso perverznost ameriškega sna, še posebej puritanske etike, temelja ameriške ideologije: če hoče puritanska etika preživeti, si morajo izmišljati »grešne« cone, Las Vegase, v katerih pravila ne veljajo. In narobe: to, da si morajo izmišljati Las Vegase, pove vse o tem, kako represivna, kako nevzdržna, kako dolgočasna, kako zaležana, kako nepraktična in kako neživljenjska je puritanska etika. Držati se je ne morejo niti tisti, ki jo zagovarjajo. Phil, Stu, Alan in Doug se pridejo v Las Vegas hedonistično zabavat, upajoč, da se jim bo ob tem zgodilo tudi kaj mračnega, črnega, vulgarnega, nevarnega, politično nekorektnega in ilegalnega, pač tisto, kar bo ostalo v Las Vegasu. Airbag je priložen. Prekrokana noč je po eni strani relativno duhovita parodija ameriškega puritanizma, ki hoče biti na vsak način šokiran in zaprepaden (hja, shocked & awed), po drugi strani pa pompozna, obešenjaška, napol afirmativna satira ideologije ameriškega avanturizma, ki fantom obljublja, da jim ne bo treba nikoli odrasti, da jih ženska ne bo nikoli ločila (hej, otroka rodi omara, ne ženska!), da z ustalitvijo ne bodo ničesar zamudili in da bodo lahko vedno ostali homofilični otroci, alfa nagajivci, retro voyeurji, kameradski fantazisti, enovrstični pustolovski sralci, hiperaktivni bratje-v-katastrofi, bodisi v Las Vegasu, Afganistanu ali Iraku. In če bodo to težko prebavili, jim bodo izbrisali spomin. Kar se zgodi v al-Vegastanu, ostane pač v al-Vegastanu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.