Goran Kompoš

 |  Mladina 23  |  Kultura  |  Plošča

Metalycée: It is not

2009, Mosz

Premislek o glasbi iz avstrijske prestolnice bi pri povprečnem poslušalcu v spomin najbrž najprej priklical Dunajski deški pevski zbor, Dunajske filharmonike ali Beethovna. Sledilci popularnejših sodobnih muzik pa bi bržkone znali našteti nekaj kreativcev, ki so dunajske podtalne zvoke postavili na svetovni glasbeni zemljevid. V drugi polovici devetdesetih let je tamkajšnja estetika skozi downtempo Petra Kruderja in Richarda Dorfmeistra ter deloma tudi skupine Sofa Surfers za kratek čas pokukala celo v mainstream, pri poslušalcih, dovzetnih za tiste bolj obrobne muzike, pa so se dobro zapisali dunajski elektroakustiki. Fennesz, Radian, Thilges 3, Trapist, Autistic Daughters, Peter Rehberg so - med drugim vsled številnih uspelih koncertov - močno spoštovana imena tudi na tej strani Alp. Enega zadnjih nastopov iz tega okolja smo pri nas doživeli na lanski ediciji tabora Sajeta, ko je tam ponovno nastopila zasedba Metalycée z nekakšnim logičnim nadaljevanjem prepoznavnih dunajskih pol živih, pol programiranih zvočnih estetik. Na novem albumu te zasedbe It is not najdemo tipike prav vseh prej omenjenih ustvarjalcev, ki so tu povezane v samosvojo govorico, s katero se - po novem - peterica odmakne od metalsko-elektronskega prvenca iz leta 2004, ki ga je takrat povil še dvojec Armin Steiner in Nik Hummer (oba Thilges 3). Pred dvema letoma so se jima pridružili bobnar Bernhard Breuer, basist Matija Schellander in pevka Melita Jurišič, dodaten vokal pa je prispevala jazzovsko-kabarejska minimalistka Maja Osojnik.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.