Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 24  |  Kultura  |  Film

Proces

David Hugh Jones Kyle MacLachlan, Anthony Hopkins, Jason Robards

/media/www/slike.old/mladina/dvdproces.jpg

 

Franz Kafka (1883-1924) svojih treh romanov, Amerike, Gradu in Procesa, ni nikoli dokončal, ali natančneje, objavljeni so bili - v »redakciji« Maxa Broda - šele po njegovi smrti (1925-27). Ne le da jih ni objavil in ne le da jih ni hotel objaviti, ampak je v oporoki zapisal, da naj rokopise po njegovi smrti sežgejo. Zakaj? Ker je v njih zmagal oče. Tisti oče, pred katerim je celo življenje bežal. Tisti oče, ki ga je frustriral, zvijal, žrl, mučil. Tisti oče, ki je bil Zakon. Za časa življenja je objavil le novele in črtice - ker je imel občutek, da jih lahko obvlada. Ker je imel občutek, da je njihov gospodar - njihov oče. Pri romanih je imel drugačen občutek - preveliki so bili, da bi jih lahko obvladal. Oče je bil v romanih preprosto premočan. In Josef K, glavni junak Procesa, ki ga igra Kyle MacLachlan, vajen gotskih labirintov a la David Lynch, je popolna travestija Kafke: Josef K namreč nekega lepega dne ugotovi, da ni gospodar svojega življenja. Aretirajo ga - in nima pojma, zakaj. Sam ne vidi nobenega razloga za svojo aretacijo. Še več, ničesar ga ne dolžijo - nobene obtožnice ni. Le aretiran je, ker je kriv. Toda ne ve, kaj je zagrešil in česa je kriv. Tega nihče ne ve - niti sam sodni sistem. Josef K se obrne na odvetnika (Jason Robards), duhovnika (Anthony Hopkins) in slikarja (Alfred Molina), ki pa ne vedo nič več kot on. Jasno je le, da je kriv. No, če bi živel malce kasneje, bi imel občutek, da je na stalinističnem »montiranem« procesu. Proces je tesni, morasti, perverzni, klavstrofobični kammerspiel, posnet po Pinterjevi dramatizaciji Kafkove klasike.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.