Marcel Štefančič, jr.

18. 6. 2009  |  Mladina 24  |  Kultura  |  Film

Proces

David Hugh Jones Kyle MacLachlan, Anthony Hopkins, Jason Robards

/media/www/slike.old/mladina/dvdproces.jpg

 

Franz Kafka (1883-1924) svojih treh romanov, Amerike, Gradu in Procesa, ni nikoli dokončal, ali natančneje, objavljeni so bili - v »redakciji« Maxa Broda - šele po njegovi smrti (1925-27). Ne le da jih ni objavil in ne le da jih ni hotel objaviti, ampak je v oporoki zapisal, da naj rokopise po njegovi smrti sežgejo. Zakaj? Ker je v njih zmagal oče. Tisti oče, pred katerim je celo življenje bežal. Tisti oče, ki ga je frustriral, zvijal, žrl, mučil. Tisti oče, ki je bil Zakon. Za časa življenja je objavil le novele in črtice - ker je imel občutek, da jih lahko obvlada. Ker je imel občutek, da je njihov gospodar - njihov oče. Pri romanih je imel drugačen občutek - preveliki so bili, da bi jih lahko obvladal. Oče je bil v romanih preprosto premočan. In Josef K, glavni junak Procesa, ki ga igra Kyle MacLachlan, vajen gotskih labirintov a la David Lynch, je popolna travestija Kafke: Josef K namreč nekega lepega dne ugotovi, da ni gospodar svojega življenja. Aretirajo ga - in nima pojma, zakaj. Sam ne vidi nobenega razloga za svojo aretacijo. Še več, ničesar ga ne dolžijo - nobene obtožnice ni. Le aretiran je, ker je kriv. Toda ne ve, kaj je zagrešil in česa je kriv. Tega nihče ne ve - niti sam sodni sistem. Josef K se obrne na odvetnika (Jason Robards), duhovnika (Anthony Hopkins) in slikarja (Alfred Molina), ki pa ne vedo nič več kot on. Jasno je le, da je kriv. No, če bi živel malce kasneje, bi imel občutek, da je na stalinističnem »montiranem« procesu. Proces je tesni, morasti, perverzni, klavstrofobični kammerspiel, posnet po Pinterjevi dramatizaciji Kafkove klasike.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.