Jure Trampuš

 |  Mladina 25

Država, to sem jaz

Tajni podatki, politični obračuni, napad na državo

Ko je Erjavca policija povabila na zaslišanje zaradi Patrie je prišel, ko je povabila Janšo, je ta oznanil zaroto in zanjo obtožil Kresalovo.

Ko je Erjavca policija povabila na zaslišanje zaradi Patrie je prišel, ko je povabila Janšo, je ta oznanil zaroto in zanjo obtožil Kresalovo.
© Borut Peterlin

Devetega aprila letos je vlada zavrnila poziv novinarja Matjaža Frangeža k razkritju magnetograma lanskih pogovorov predsednikov parlamentarnih strank o Hrvaški. Razlog? Po mnenju vlade naj bi bil javni interes za omejitev dostopa »močnejši od javnega interesa glede razkritja navedenega dokumenta«. Tajni podatki morajo ostati tajni, javnost vpogleda v magnetogram ni dobila.
Takšno je uradno stališče oblasti. A pravila za ene so takšna, za druge pa malo drugačna. Novinar si je vpogled v magnetogram zaželel, ker je februarja na televizijskem soočenju nekdanji premier Janez Janša citiral del tega tajnega zapisnika o tem, kaj si je o problemu meje s Hrvaško mislila Katarina Kresal. Janša je del tajnega magnetograma citiral zato, »da se ne bomo preveč prepirali«, kakšno stališče je imela Kresalova avgusta 2008. Bil je čas političnega spopada, kdo je podprl blejski sporazum med Janšo in hrvaškim premierom Ivom Sanaderjem in ali je ta sestanek prinesel tudi dogovor o poti v Haag. Ker je novinar v imenu javnosti želel preveriti, kdo ima prav v sporu Janša-Kresalova, je zahteval vpogled v dokument, a interes javnosti ni bil potešen.
Janševo februarsko citiranje je bila seveda premišljena politična poteza. O metodah političnega boja in uporabi diskretnih pogovorov za politične cilje ima lahko vsakdo svoje mnenje, malo bolj zoprno pa je, če se v tem boju eden od nasprotnikov poslužuje udarcev pod pasom. Udarcev pod pasom zato, ker je lahko prebrani tajni citat samo del, morda celo popolnoma drugačne celote - tega javnost preprosto ne more vedeti, domnevno nezakoniti pa, ker naj bi Janša s citiranjem razkril tajne podatke. Zato so vodjo opozicije v vlogi osumljenca povabili na razgovor s kriminalistom. In kot je pri njem običajno, je iz vabila na pogovor s kriminalistom naredil politično afero, ki sega tja v zlati čas boja za pravice četverice. Ko so zaradi nakupa oklepnikov na zaslišanje povabili Karla Erjavca, iz tega ni delal politične afere. A Janša deluje drugače.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.