Marjan Horvat

 |  Mladina 48

Kateheza v župnišče, pouk v šolo

Za rimskokatoliško cerkev je 7. člen ustave o ločitvi države in verskih skupnosti moteč

Otvoritev katoliškega vrtca v Mariboru, 11. maja 2007. Cerkev si vseskozi prizadeva, da bi sodelovala pri izobraževanju otrok. Vse od vrtca, šole, do nastajajoče katoliške univerze.

Otvoritev katoliškega vrtca v Mariboru, 11. maja 2007. Cerkev si vseskozi prizadeva, da bi sodelovala pri izobraževanju otrok. Vse od vrtca, šole, do nastajajoče katoliške univerze.
© Marko Pigac

Leta 1996 je bila sprejeta šolska zakonodaja, ki prepoveduje konfesionalno dejavnost v javnih šolah. Leto poprej, v času ministrovanja dr. Slavka Gabra, pa bela knjiga o vzgoji in izobraževanju. V njej je zapisana opredelitev, da je »javno šolstvo laično in ne sme biti pod monopolnim vplivom posameznih cerkva, strank ali svetovnonazorskih skupin«. Tako je presodilo leta 2001 tudi ustavno sodišče in odločilo, da za konfesionalni pouk v katerikoli obliki v javnih šolah ni prostora.
V normalnih družbenih razmerah bi bila zgodba o konfesionalnem pouku v šolah po razsodbi najvišje sodne avtoritete končana. Toda največja verska skupnost si prizadeva razširiti verski pouk iz svojih zasebnih v javne šole. Ravna skladno z napovedjo dr. Franca Rodeta iz leta 1996, da se bo za verouk bojeval »pet, deset ali 50 let«. Tudi v sinodalnih sklepih Izberi življenje iz maja 2002 so zapisali, da to področje v družbi ni dobro urejeno, kar je posledica zgodovinskih okoliščin, zato si bodo prednostno prizadevali, da »bi župnijski verouk, to je kateheza, nadomestil enega izmed obveznih izbirnih predmetov v šolskem sistemu«.
Potemtakem bi skozi zadnja vrata pripeljali katehezo v javno šolo, kar je za številne strokovnjake obvod ustavne razsodbe. Dr. Srečo Dragoš, profesor na Fakulteti za socialno delo, je pred leti menil, da bi bil župnijski verouk del tako imenovanih obveznih izbirnih vsebin za učence. Ti bi morali prinesti v šolo le certifikat o opravljenem konfesionalnem pouku v župniji. Toda »po mojem predlogu kleriki za to delo ne bi smeli zahtevati plačila, kajti pouk bi bil v župnišču. Če bi namreč prižgali zeleno luč za konfesionalne vsebine v javnih šolah, potem pa bi morala to plačati država. Gre še za en poskus penetracije klerikov RKC v javne službe, kot jim je to uspelo že v vojski, v policiji, v bolnišnicah ... Plačuje jih država.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.