Damjana Kolar

 |  Mladina 49  |  Kultura

The Stroj

Predstavitev projekta Kymatikon

/media/www/slike.old/mladina/pzapoved49.jpg

© Borut Krajnc

V CUK Kino Šiška v Ljubljani se nam 11. decembra obeta nastop zasedbe The Stroj, ki bo predstavila projekt Kymatikon - gre za sistem, ki temelji na precej neznanih fizikalnih učinkih, ki jih v različne vrste materiala zarisujejo zvočne vibracije. Predstavili bodo tudi novi single Laika, ki so ga na radijske postaje poslali v začetku novembra, natanko 52 let po izstrelitvi Sputnika 2. Gre za kozmično himno, posvečeno potepuški psički z moskovskih ulic, ki je svoje življenje končala v tišini vesolja kot predhodnica kozmonavtov; skladba govori o minljivosti vsake zmage ali poraza in sili k razmisleku o človeštvu, večnosti in posledicah naših dejanj.
Več o tem, kaj lahko pričakujemo na koncertu, nam je povedal ustanovni član in vodja zasedbe Primož Oberžan: “Nastop v Kinu Šiška bo za The Stroj odlična priložnost, da se občinstvu predstavi s projektom Kymatikon, v katerem se naš posodobljen, retro futuristični zvok tesno prepleta z občudovanjem nenavadnih fizikalnih pojavov, ki jih ta zarisuje v različne tekočine in drobne delce prahu. Za potrebe Kymatikona smo tako pripravili prenovljen repertoar skladb vključno z aktualnim singlom Laika ter posodobili naš arzenal inštrumentov s starimi stroji, kot so pisalni stroj, stetoskop ali teremin v novih (zvočnih) kontekstih. Glasbeni in vizualni del nastopa bosta v celoti izvedena v živo, odlična tehnična opremljenost dvorane pa bo obiskovalcem s pomočjo kamer na odru omogočila neposreden vpogled tako v nastajanje kakor tudi vizualne učinke naše glasbe.”

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.