Veljko Njegovan

 |  Mladina 5  |  Kultura  |  Plošča

Jaga Jazzist: One-Armed Bandit

2010, Ninja Tune

+ + + +

Od zadnjega albuma devetčlanske norveške ban-de glasbenikov Jaga Jazzist, ki se v svojem delovanju naslanja na raznolike glasbene žanre z izrazitim poudarkom na jazzu, je minilo že polnih pet let. Skupino ali, bolje rečeno, orkester sta pred petnajstimi leti us-tanovila brata Lars in Martin Horntveth v rosnih najstniških letih. Že po izdaji prvenca Jaevla Jazzist Grete Stitz (1996) je bilo jasno, da se ansambel igra z mešanjem jazza in takrat aktualnih elektronskih ritmov, to pa se je po izdaji drugega albuma A Livingroom Hush (2001) odrazilo tudi na karieri skupine. K temu je zagotovo pripomoglo sveže sodelovanje z založbo Ninja Tune, ki je orkestru po opaznem uspehu na Norveškem omogočila preboj na mednarodne trge, s čimer si je pridobil status opazne atrakcije nu-jazza. Mešanica jazza in elektronike se je izkazala za čudežno formulo, to je bilo razvidno na albumu The Stix (2002). Toda sprememba se je zgodila že z naslednjim ploščkom, na katerem sta brata Horntveth postavila elektroniko na stranski tir. What We Must (2005) je bila plošča, kjer sta se namesto s prej izrazitimi jazzovskimi vplivi z dodatno količino elektronike poigrala z zapuščino progresivnega rocka in se približala glasbenemu izrazu chicaške skupine Tortoise, One-Armed Bandit pa je njegova nekoliko subtilnejša nadgradnja. Plošček je še zmeraj rezultat pestrih ritmov Martina Horntvetha in bogate orkestracije, sestavljene iz eklektične mešanice žanrov. Glasbeni žanri, v katerih se je ansambel preizkušal v preteklosti (jazz, free jazz, rock in elektronika), se pojavljajo tudi tokrat, le da so s spretnimi aranžmaji, z domiselnimi prehodi in očitno zrelostjo uigranega devetčlanskega ansambla nekoliko manj opazni. One-Armed Ban-dit je plod petnajstletne glasbene izkušnje bratov Horntveth in pridruženih glasbenikov, ki so že na albumu What We Must dokazali, da so prerasli ozke okvire nu-jaza.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.