Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 9  |  Kultura  |  Film

Skrivnost

Claude Miller Mathieu Amalric, Julie Depardieu, Patrick Bruel, Cécile De France

/media/www/slike.old/mladina/dvdskrivnost.jpg

 

Skrivnost, posneta po avtobiografskem romanu francoskega psihoanalitika Philippa Grimberta, se začne leta 1955 v Franciji, kjer malega Françoisa mučijo čudne sanje, medtem ko se njegova starša, Patrick Bruel & Cécile De France, utapljata v športu, v špartanski skrbi za svoji atletski telesi. Ko ju na hitro pogledate, izgledata kot častilca arijskih idealov. Sta med vojno kolaborirala z nacisti? Sta ovajala Jude? Sta vichyjevska antisemita, ki še vedno telovadita? Saj veste, avtomatično, iz navade, refleksno. Ne, au contraire: François ugotovi, da so v resnici Judje, da je bil njegov oče prej že enkrat poročen in da je imel polbrata. In da to skrivajo. In da to še zdaleč ni edina skrivnost, ki jo skrivajo. In da imajo kopico razlogov, da vse te družinske »travme« skrivajo. Tudi pri-imek Grimberg so spremenili v Grimbert, da ne bi koga »izzivali«. Toda da bi dešifriral vse družinske skrivnosti, mora odrasti in dozoreti, zato se film seli iz obdobja v obdobje, iz flashbacka v flashback, iz mladosti v starost (Mathieu Amalric), iz skrivnosti v skrivnost, kar ga - ob razkrivaškem pripovedovanju njegove tete (Julie Depardieu) - potegne daleč nazaj, v čas pred svojim rojstvom, v leto 1942, ko je Francija okupirana, ko Vichy kolaborira s Hitlerjem, ko Jude množično internirajo in ko je njegov oče poročen z drugo žensko (Ludivine Sagnier), s katero pa imata povsem ločeni mnenji o svojem judovstvu: Maxime meni, da bi morala svoje judovstvo zatajiti in se čim bolj asimilirati, Hannah pa meni, da bi morala svoje judovstvo slaviti. Njeni altruistični komplikaciji dodajte njegove prešuštne aspiracije, pa dobite avtodestruktivno situacijo, ki jo vrtinec zgodovine spremeni v tragedijo, od katere po vojni ostanejo le še nihilistične sledi »travm« in »skrivnosti«.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.