Namesto izključenosti vključenost?

Forum romskih svetnikov s podporo varuhinje in resornega ministra v boj za politično pluralizacijo

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš skupaj z varuhinjo in ministrom

Predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš skupaj z varuhinjo in ministrom
© Borut Krajnc

Svet romske skupnosti Republike Slovenije, krovni državni organ na področju romskega organiziranja, je vse od odstopa predsednika Jožka Horvata - Muca ohromljen, roki za izvolitev novega predsednika pa zamujeni. Zato pa je toliko bolj aktivna edina resna Horvatova opozicija. Forum romskih svetnikov, ki ga vodi Darko Rudaš, je pred dnevi s podporo varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek Travnik in ministra za lokalno samoupravo Henrika Gjerkeša pripravil posvet »Politična participacija Romov v Sloveniji«.
Na posvetu so sicer sodelovali še profesor na fakulteti za družbene vede Jernej Pikalo, ki rešitev romskih težav vidi predvsem v okrepljeni politični participaciji, Blaž Kovač in Jerneja Turin iz Amnesty International Slovenije, ki na tem področju stori največ za Rome v praksi, in direktor urada za narodnosti Stane Baluh.
A najbolj zgovorna je bila odločna podpora varuhinje človekovih pravic in resornega ministra. Čebašek-Travnikova je ponovno izpostavila pomen pravnega izpodbijanja delitve Romov na avtohtone in neavtohtone v zakonu o lokalnih volitvah. Ta namreč precejšnjemu delu Romov onemogoča politično participacijo in posledično ohranja njihovo socialno izključenost, hkrati pa omogoča aktualno stanje prevlade Zveze Romov v strukturah romskega organiziranja. Glede tega je urad varuha že pred časom na ustavno sodišče vložil pobudo za ustavno presojo omenjenega zakona. Varuhinja je ob tem še poudarila, da politična participacija s seboj prinese različna mnenja tudi znotraj romske skupnosti, ki pa niso nujno nekaj slabega: »Če se večinski narod vsakodnevno po medijih spopada za različne resnice in pravice, zakaj bi to pravico odrekali Romom? Da se ne strinjajo med sabo in da to na glas povejo, je njihova temeljna pravica.«
Za razrešitev nevzdržne situacije v romskem organiziranju, ki jo je Rudaš opisal z besedami, »danes smo razdruženi in neenotni kot še nikoli«, pa imajo še večjo težo besede ministra Gjerkeša. Še toliko bolj, ker je razprava pokazala, da novi minister za lokalno samoupravo ni analfabet na področju romske problematike. Na Rudaševo izpostavljanje glavne težave politične participacije Romov, ko je dejal, da se je »od sprejetja zakona o romski skupnosti leta 2007 pokazalo, da je zakon invaliden, saj je pripeljal do ukvarjanja Romov z institucijo samo, ne pa do reševanja dejanskih težav Romov. Svet romskih skupnosti se ni uveljavil kot dostojen sogovornik državi, Romi pa ga ne vidimo kot naš reprezentativen organ«, je Gjerkeš odgovoril s preprostim odgovorom. »Vaše mnenje me še bolj utrjuje v prepričanju, da bo treba modificirati zakon. Vlada razmišlja o spremembah, potrebujemo pa dogovor o tem, kaj bi bilo boljše. Tu vas prosim za sodelovanje pri spreminjanju zakona, da bomo zakon naredili takšen, da ne bo ovira, ampak pripomoček za to, da Romi dobijo svoje mesto v družbi.«

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.