Mož, ki je premagal Amazonko

John Maringouin Martin Strel, Borut Strel, Matthew Mohike

/media/www/slike.old/mladina/dvdmo_ki_je_premagal_amazonko1.jpg

 

»Ime mi je Martin Strel in naredil bom to, česar ni naredil še nihče - preplaval bom Amazonko.« Drugi v Amazonko skočijo in umrejo - Strel v njej odigra samega sebe, svojo življenjsko vlogo. Instrumental Duelling Banjos, ki ga slišimo na začetku in ki je nekoč krasil Odrešitev, ne najavi le igranja z življenjem, ampak igranje z možgani. Amazonka je Strelov purgatorij - s tisto belo masko izgleda kot zapatistični revolucionar, ki skuša džunglo rešiti pred imperialističnim napalmom. Mož, ki je premagal Amazonko, dokumentarec o Strelovem osvajanju Amazonke, je bil hit prestižnega festivala Sundance, razprodan je bil v pol ure, ovacije so bile dolge, Strelov agent je jokal, nagrado občinstva so zgrešili za dva glasova, poklical je Werner Herzog, ki je take »norce« videl le v svojih filmih, Robert Redford pa je začudeno vprašal: »Who's this fucking swimmer?« To, da je Strel preplaval vse tiste reke, je bilo premalo - tudi to, da je preplaval največje reke na svetu, recimo Mississippi in Jangce, je bilo premalo. Celo to, da je to storil edini, je bilo premalo. Morali so posneti film o njem, da bi ga svet opazil in glorificiral - oh, in da bi ga zapopadel kot naslednika Charlesa Bronsona, pri katerem ste imeli prav tako občutek, da se je angleščine naučil v avtu.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.