Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 39  |  Kultura  |  Film

Božji bojevnik

Nicolas Winding Refn Mads Mikkelsen, Maarten Stevenson, Gordon Brown

/media/www/slike.old/mladina/dvdboji_bojevnik.jpg

 

Božji bojevnik popisuje epsko odisejado korpulentnih ekstremistov, ki odpotujejo v »srce teme«, kjer se jim zmeša, le da tu »srce teme« ni Vietnam ali Kongo, ampak Sveta dežela, Jeruzalem v času križarskih pohodov. In ti intenzivni, fanatični, smrtno resni, ledeni ekstremisti, pod katerimi hreščijo in pokajo lobanje, ti vikinško-highlandersko-conansko-barbarski vojščaki, kralji srednjeveškega testosterona, se prelevijo v zadnji krik tedanje mode - v križarje, znanilce »civilizacije« in evropskih »čudežev«. Toda to, da imajo v očeh križ in da je njihov največji zvezdnik enooki, nemi, tetovirani, nepremagljivi, brezimni »gladiator« (Mads Mikkelsen), jih ne odreši pekla pogube: Sveto deželo namreč zgrešijo. Ali bolje rečeno, nimajo sreče z geografijo: namesto v Sveto deželo padejo v mračni, sivi, svinčeni, megleni, brutalni, opustošeni svet, ki izgleda kot halucinacija, kot scenografski preostanek postapokaliptične zmrzali. Posttravmatični stres, ki vojaka običajno muči po koncu vojne, doživijo že pred vojno - v slepi ulici, skozi katero jih vodi pogan, ki vidi le na eno oko. Metafizični gnus, ki ga občutijo, ne pride s teritorijem, ampak s človekom, ki se izgubi na tem teritoriju, popolni abstrakciji avtodestruktivnega nelagodja, ki visi nad sodobno Evropo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.