Marcel Štefančič, jr.

 |  Mladina 48  |  Kultura  |  Film

Čistilci čevljev

Vittorio De Sica Rinaldo Smordoni, Franco Interlenghi, Anielo Mele

/media/www/slike.old/mladina/dvdistilci_evljev.jpg

 

Vittorio De Sica, klasik italijanskega neorealizma, je Čistilce čevljev posnel leta 1946 - takoj po koncu II. svetovne vojne. Vsi so jih takoj razglasili za mojstrovino, za filmsko klasiko, toda to je bilo najmanj, kar so lahko rekli - vsi so bili namreč tako šokirani nad tem, kar so videli, da niso vedeli, kaj naj počnejo s tem filmom, ki je izgledal tako, kot da je padel z Marsa. Revščino so filmi do tedaj prikazovali stilizirano, De Sica pa jo je povsem destiliziral ter jo prikazal naturalistično, tako rekoč fotorealistično, takšno, kot pač je, v vsej svoji surovosti, umazanosti in brutalnosti. Rim je eno samo socialno opustošenje, v katerem vsi iščejo svoje male tržne niše, tudi Giuseppe (Rinaldo Smordoni) in Pasquale (Franco Interlenghi), fantiča, ki se preživljata kot čistilca čevljev. Ker so njune sanje prebujne (nabaviti si hočeta konja), začneta svojo malo nišo iskati tudi na črnem trgu, ki pa ju ne odpelje na hipodrom, ampak v popravni dom. Film, v katerem stalno pričakujete, da bosta Giuseppe in Pasquale na lepem srečala Tatove koles, je bil globalna senzacija, pobral celo častnega Oskarja (tujejezičnega tedaj še niso podeljevali), toda v Italiji ni vžgal - Italijani so hoteli h'woodske fantazije.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.