Vanja Pirc

 |  Mladina 16

Resničnost, ki je presegla fikcijo

Kako se je končal primer Pikalo in kje je policist Petarda?

Pisatelj Matjaž Pikalo

Pisatelj Matjaž Pikalo
© Borut Krajnc

V začetku aprila smo v črni kroniki zasledili vest, da je poskušal 68-letnik iz Mežice ubiti svojo ženo. Z nožem jo je štirikrat zabodel v telo, zaradi česar je pretrpela hude poškodbe. Po podatkih policije je bil storilec, za katerega je slovenjgraško okrožno sodišče odredilo 30-dnevni pripor, že večkrat obravnavan zaradi psihičnega, fizičnega in ekonomskega nasilja nad ženo. Policija mu je dvakrat izrekla ukrep prepovedi približevanja in mu zaradi nespoštovanja naložila tudi globo. Zadnji ukrep prepovedi se je iztekel le nekaj dni pred napadom, ženinega ponovnega predloga pa sodišče ni odobrilo.
Čeprav policija identitete storilca ni razkrila, so se mnogi mediji razpisali, da naj bi bil priprti moški nekdanji policist Norbert Vrtačnik, ki ga širša javnost najbolj pozna po tem, da je pred leti tožil pisatelja Matjaža Pikala. Vrtačnik je bil namreč prepričan, da je Pikalo v knjigi Modri E iz leta 1998 v eni od stranskih vlog, v liku policista Petarde, opisoval njega, in sicer zato, ker je imel sam isti vzdevek. Vrtačnik je zaradi razžalitve časti in dobrega imena zahteval 1,3 milijona tolarjev odškodnine, pri tem pa vztrajal, da policistova negativna dejanja, ki so opisana v knjigi in naj bi povzročila poslabšanje njegovih že ugotovljenih psihičnih težav, niso njegova. Tudi pisatelj je vztrajal, da opisana dejanja niso Vrtačnikova, vendar zato, ker je knjižni Petarda plod njegove domišljije. Prvostopenjsko slovenjgraško sodišče je dalo prav tožniku, sodbo pa sta nato potrdila še višje in vrhovno sodišče. Pikalo je moral Vrtačniku plačati 2,5 milijona tolarjev ali dvakratnik prvotno zahtevane odškodnine.
Leta 2005 se je zgodil preobrat. Primer je prišel do ustavnega sodišča in to je odločilo, da so vsa dotedanja sodišča v bran vzela le pravico do časti in dobrega imena, povsem pa so zanemarila ustavno pravico do svobodnega izražanja in umetniškega ustvarjanja. Ustavno sodišče je primer Pikalo s tem vrnilo na začetek, torej na prvostopenjsko sodišče v Slovenj Gradcu.
Kaj se je s primerom dogajalo po tem, je manj znano. Najbolj zanimivo je gotovo to, da ponovnega sojenja ni bilo. Tožnik in tožena stranka sta se sporazumela, da sodnega postopka ne bodo ponovili. Vrtačnik je tako tožbo pospravil v predal, Pikalo pa se je odpovedal že plačani odškodnini. Zakaj se je pisatelj, ki je iz bitke na ustavnem sodišču sicer izšel kot zmagovalec, odločil za poravnavo? Po naših podatkih zato, ker je imel vsega dovolj. Sprevidel naj bi bil tudi, da bi ob ponovnem sojenju na sodišču, ki je njegovo delo razglasilo za »žaljivo« in »nizkotno« ter s tem pravzaprav začelo njegovo kalvarijo, težko uspel.
Zdi se, da je resničnost v primeru Pikalo doslej že kar nekajkrat presegla fikcijo. Na to je Pikalo pred časom opozoril tudi v predstavi V imenu ljudstva, kjer je nastopil skupaj z drugimi preganjanimi slovenskimi umetniki. Sveža zgodba iz črne kronike pa primeru daje še dodatno razsežnost. Pikalo je bil pred prvim sodnim postopkom tudi sam deležen Vrtačnikovih groženj s fizičnim obračunom. Zdaj pravi, da si je dejanja romanesknega lika Petarde izmislil, a sodni postopek zoper njega je pokazal, da bi bilo bolje, če bi v knjigi opisoval resnična dejanja resničnega policista Petarde. Ta bi namreč laže dokazal kot fikcijo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.