Vanja Pirc

 |  Mladina 20

”Zvezdniki” v politiki

SDS po novem javno podpirata tudi Nana Zeneli in Elda Viler

6pack Čukur in Zofija Mazej Kukovič

6pack Čukur in Zofija Mazej Kukovič
© Marko Pigac

Politične stranke pri pridobivanju volilnih glasov stavijo na različne stvari. Nekatere poudarjajo program, druge populistične floskule, nekatere računajo na preverjena imena, druge na mladost, mnoge se odločajo za sodelovanje z medijskimi zvezdami. To ne preseneča, saj medijske zvezde, podobno kot politiki, svojo moč črpajo iz množice. Poleg tega imajo uveljavljeno ime, izkušnje z medijskim nastopanjem, pa tudi javnost jim pogosto že zaupa. Težava je le, da lahko s političnim nastopanjem kompromitirajo svoje izvirno delo.
Med najbolj znanimi zvezdniki, ki jim je uspel politični preboj, sta igralca Ronald Reagan, ki je postal predsednik ZDA, in Arnold Schwarzenegger, ki je bil do nedavnega guverner Kalifornije. V Sloveniji pa v politiko pogosteje kot medijske zvezde vstopajo kulturni ustvarjalci in športniki. V naših poslanskih klopeh zdaj sedita Zaresova poslanca Franci Kek in Vito Rožej; prvega smo prej poznali kot organizatorja Rocka Otočec in avtorja skrite kamere, drugega pa kot igralca. Za isto stranko so na zadnjih parlamentarnih volitvah kandidirali še pevec Lado Leskovar, pisatelj Feri Lainšček in pisateljica Janja Vidmar, na lokalnih volitvah pa raper Nikolovski. Še en raper, 6pack Čukur, je nastopal skupaj s kandidatko SDS Zofijo Mazej Kukovič, Nuša Derenda je za isto stranko odpela himno Za Slovenijo živim, med kandidati na volilni listi pa sta se znašla nekdanja smučarka Katja Koren in nogometaš Miran Pavlin. V preteklosti sta SDS javno podpirala tudi nogometaša Mladen Rudonja in Sebastijan Cimerotić.
Čeprav se politične stranke s prepoznavnimi kandidati navadno okrepijo pred volitvami, je SDS nedavno predstavila vsaj dve širši javnosti znani podpornici. Prva je Nana Zeneli, ki je v zadnjem času nastopila v nekaj resničnostnih šovih. Za SDS navija tudi njen mož, plesni koreograf Gena Zeneli, sama pa je za Demokracijo izjavila, da vidi stranko kot alternativo, ker »ima realen program in sposobne ljudi«. Najbolj jo je navdušil predsednik Janez Janša, ki je »izjemen človek, je inteligenten in več kot uspešno obvlada svoje delo. Hkrati trdno stoji za svojimi besedami in dejanji, za kar mu gre vse spoštovanje.« Druga nova okrepitev je pevka Elda Viler, ki si je kariero zgradila v času Slovenske popevke. Kot je dejala v intervjuju na spletni strani SDS, je njen mož občudoval »modrost Janeza Janše«, sama pa se je v stranko včlanila marca, in to - zanimivo - zaradi ogorčenja nad Mladinino satirično primerjavo Grimsa in Goebbelsa.
Javnosti povsem neznana ni niti avtorica intervjuja z Vilerjevo Klavdija Pojbič. Hči poslanca Marjana Pojbiča ima za seboj izkušnjo z udeležbo na lepotnih tekmovanjih. Povezovanje misic s politiko sicer ni redko, o tem priča že primer lepoticam verjetno še preveč naklonjenega italijanskega premiera Berlusconija. V Sloveniji smo na takšnih tekmovanjih zasledili denimo hčer nekdanjega šolskega ministra Zvera, med člani sedanje vlade pa je največ pozornosti deležen minister za promet Patrick Vlačič. Pri njem je prakso opravljala pevka Maša Medik, rumeni mediji pa so se razpisali tudi o njegovem prijateljevanju z nekdanjo misico Tino Gaber.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.