Jure Aleksič

2. 6. 2011  |  Mladina 22

Jure Aleksejev: "Mlade povezuje danes čisto samo še ena skupna točka, in to je njihova starost"

esejist in zelo možno najpametnejši slovenski osemnajstletnik

/media/www/slike.old/mladina/vintvelikajure_aleksejev_mf_010.jpg

© Miha Fras

Ne spomnim se, kdaj je kdo nazadnje tako očaral intelektualno slovensko javnost kot pred tedni Jure Aleksejev s svojim kratkim nastopom v Studiu City. Mladenič, po današnjih kriterijih pravzaprav še otrok, je zelo različne ljudi v petih minutah tako navdušil s svojo artikuliranostjo in širino, da ga zlepa niso mogli pozabiti.

Sam prispevka nisem videl, zato sem predpostavil, da ljudje niso bili toliko frapirani nad tem, kaj vse ta konkretni osemnajstletnik pozna in razume, temveč nad tem, da neki osemnajstletnik pozna in razume karkoli. A ko sem vzel v roke njegovo tanko zbirko Za pest esejev, sem zelo hitro ugotovil, da so take osvežujoče pronicljivosti zmožni zelo zelo redki petdesetletniki.

Ko ga človek sreča v živo, si ne more kaj, da ne bi bil presunjen, kako mlado je to bitje. Ampak ko fant, ki je že osvojil nekaj uglednih mednarodnih esejističnih nagrad in ga je Gimnazija Maribor pred kratkim izbrala za dijaka leta, odpre usta ... No, takrat se pa vsake toliko zazdi, kot bi govorila tisočletna sfinga. Pogovarjala sva se sicer še bistveno bolj razbijaško, kot piše spodaj, a je prišlo potem pri avtorizaciji do neke pravzaprav zelo preudarne omilitve. Kot mi je napisal v mailu: »Radikalec mora biti včasih malce manj radikalen, zato da je pač lahko radikalec tudi jutri.«

Si morda prebral knjigo Marka Bauerleina The Dumbest Generation?

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom. .

Zakup člankov

Celotna številka Mladine je vaša za 3,7 evra. Za nakup tedenskega dostopa do vsebine pošljite SMS z vsebino MLADINA2 na številko 7890. Kodo, prejeto na telefon, prepišite v spodnje okence in takoj boste boste lahko dostopali do vsebin.

 
Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

 • Tedenski zakup ogleda člankov
  3,7 €
 • Polletni zakup ogleda člankov
  75 €
 • Letni zakup ogleda člankov
  149 €
 • Mladina digital - mesečna naročnina na spletne vsebine, prekini kadarkoli
  14 €

Če želite zakupiti članke za daljše obdobje, se morate .
Z dolgoročno NAROČNINO prihranite tudi do 25 %!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.