Igor Mekina

 |  Politika

Obletnica domačega etničnega čiščenja

/media/www/slike.old/novice/izbrisani_ds_copy2_copy2.jpg

© Denis Sarkić

Slovenija bo teden dni pred pričetkom razprave o novem zakonu o reševanju vprašanja izbrisanih v državnem zboru (seja se začne 1. marca) ves teden tudi v znamenju različnih aktivnosti, predvsem pa okroglih miz, predstav, predavanj, razstav, koncertov in projekcije filmov o tej temi.

Teden izbrisanih se bo v organizaciji Civilne iniciative izbrisanih aktivistov, Socialnega centra Rog in Mirovnega inštituta odvijal do petka. Aktivisti pripravljajo dogodke, kot so razstave, koncerti, predstave in projekcije filmov. V četrtek bo v ljubljanskem Cankarjevem domu tudi pogovor ob izidu knjige Mirovnega inštituta Brazgotine izbrisa, v petek pa bo tudi redna skupščina Civilne iniciative izbrisanih prebivalcev.

V petek, 26. februarja, bo namreč minilo natančno 18 let, odkar je država iz registra stalnih prebivalcev izbrisala več kot 25.000 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ. Izbrisani so s tem izgubili številne pravice, nekateri pa so bili iz nje tudi prisilno odstranjeni. Med najhujšimi znanimi primeri so bili tisti, ko so bili nekateri izbrisani, na primer celjan Dragomir Petronjić, zaradi izgona iz Slovenije in predaje paravojaškim skupinam v BiH ubiti na vojnih obmnočjih. Med 25.671 izbrisanimi je bilo 14.775 moških, 10.896 žensk ter 5360 otrok.

Najprej v Mladini

Levica za desnico, desnica proti levici

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.