Marjan Horvat  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 29  |  Kultura

Rasla sem z občutkom, da moram ves čas dokazovati svojo eksistenco. Koroška družba preprosto ni sprejemala dejstva, da obstajam kot Slovenka tudi v nemškem prostoru.

Maja Haderlap: "Rasla sem z občutkom, da moram ves čas dokazovati svojo eksistenco"

pisateljica in pesnica

Maja Haderlap je prejšnji teden za odlomek iz svojega romanesknega prvenca Angel pozabe (Engel des Vergessens) prejela nagrado Ingeborg Bachmann, eno najvidnejših literarnih nagrad, ki jih podeljujejo na nemškem govornem območju. Koroška pisateljica in pesnica je v njem ubesedila spomine svoje babice in očeta na čas 2. svetovne vojne in nacizma, ki je globoko zarezal v družbeno tkivo Slovencev na Koroškem.

Na Koroškem je po prejemu nagrade postala literarna zvezda. Njena založba v Göttingenu pripravlja že četrti ponatis romana. V celovški kavarni, kjer smo se sestali, so k njej pristopali znanci in se ji zahvaljevali, ker je zapisala spomine na trpljenje Slovencev v času nacionalsocializma. Dejstvo je, da je Haderlapova s svojim romanom, ki je napisan v nemškem jeziku, prestopila meje slovenske »krajine« in nemško govorečim bralcem in bralkam prikazala žalostno zgodbo bivanja na Koroškem v tistem času. Avtorica ne obtožuje, ne polemizira, ampak zgolj tankočutno niza spomine o dogodkih, ki so mleli in še meljejo Slovence na Koroškem. Pripoveduje o tem, kakšne posledice v ljudeh zapušča vojna, kako njene sence segajo v sedanjost in določajo življenja prizadetih. V njenem romanu se nemška javnost, pa tudi slovenska v matici, seznanja z »drugo« resnico o navadnih koroških partizanih, ki niso bili zločinci in banditi, kot jih pogosto poimenujejo še danes skrajni nemški nacionalisti, ampak borci za preživetje sebe in svojega naroda. Bili so brez ideoloških primesi. Bili so edini organizirani borci proti nacionalsocializmu na Avstrijskem.

Maja Haderlap je avtorica treh pesniških zbirk (Žalik pesmi, Bajalice in Pesmi/Gedichte). Za Bajalice je leta 1989 prejela nagrado Prešernovega sklada. V devetdesetih letih je bila sodelavka in nekaj let urednica napredne literarne revije »Mladje«. Šestnajst let je bila dramaturginja v celovškem Mestnem gledališču. Pred tremi leti se je samozaposlila kot samostojna kulturna delavka. Še vedno pa na Univerzi v Celovcu predava gledališko zgodovino in dramaturgijo.

Angel pozabe s povednim naslovom je vaš prvi roman o dogajanju na avstrijskem Koroškem med 2. svetovno vojno. Pred tem ste pisali predvsem pesmi. In Matjaž Kmecl v spremni besedi k pesniški zbirki Bajalice ne pozabi povedati, da ste iz znamenite, nacionalno zavedne rodbine Haderlapov, doma iz remšeniških in lepenskih grap. Med drugim je znana po kulturniškem udejstvovanju na Koroškem. Ste podedovali umetniško žilico?

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.