Erik Valenčič

 |  Mladina 34  |  Svet

Umazana voda Fidži

Tamkajšnja vojaška hunta spet opozorila nase

Fidži, znan preprosto samo kot rajski otok, je dvakratno odrinjen na »rob sveta«. Prvič geografsko in drugič medijsko. Težko, da človek vsaj enkrat v življenju kje v tisku ne opazi reklam potovalnih agencij, ki promovirajo bele plaže na Fidžiju, sinjo modrino morja in njim pripadajoče turistične komplekse. Romantika, rezervirana za izbrance kapitalističnega sistema. Vse ostalo pa je brezsramno zavito v ignoranco. Niti mednarodne človekoljubne organizacije Fidžiju ne posvečajo veliko pozornosti, čeprav mu že vrsto let vlada neizprosna vojaška hunta; v ospredju so vedno Burma in razne arabske ter afriške države, Fidži pa je, kot že rečeno, odrinjen na rob. Dokler tamkajšnja hunta ne opozori nase, malokdo ve, da sploh obstaja. Pred nekaj dnevi je storila prav to, in sicer je že tretjič zapored prepovedala letno konferenco tamkajšnje metodistične cerkve, ker da je preveč politična. Vojaki so začasno pridržali več predstavnikov cerkve, znane po kritiziranju hunte, njen poglavar Josateki Koroi pa se je aretaciji uprl. Kot je povedal za novozelandske medije: »Rekel sem jim, da je edini način, da me odvedejo v svojo oporišče, ta, da me zvežejo in odnesejo s sabo ali pa da me ustrelijo in tja zvlečejo moje truplo.« Do zaključka redakcije tega niso storili, in kot kaže, gre za redek primer popuščanja civilnodružbenim nasprotnikom oblasti. Številni drugi so bili že davno odvedeni v zapore, odkar je general Frank Bainimarama leta 2006 s pučem prevzel vodenje pacifiškega otoka, na katerem prebiva 883.000 ljudi. Diktator je ob nastopu na oblast tudi razveljavil ustavo, onemogočil javne ustanove, ukinil civilno sodstvo in znatno omejil medijsko svobodo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.