RTV-izmi

Mnenja o RTV Slovenija, izpovedana od 1. aprila, ko je bil prvič objavljen predlog novega zakona o RTV Slovenija, do 25. septembra, ko smo o tem, ali se strinjamo s tem zakonom ali ne, odločali na referendumu

© Denis Sarkić

"Menimo, da skuša slovenska vlada pridobiti večji politični vpliv nad svojim javnim RTV servisom. V tem vidimo začetek, da bi pridobila neposredni politični vpliv ne le nad tem, kdo upravlja javni RTV servis, ampak tudi nad tem, kdo ga ureja. Zato bi moral zazvoniti alarm med novinarji po vsej Evropi. Slovenija je imela namreč doslej zelo dober renome."

Generalni sekretar Mednarodne zveze novinarjev Aidan White v Mladini (30. 4.)

Avtonomija

"Tri dni sem se pogajal o sodelovanju na omizju, namenjenem temu filmu (Srce v breznu, op. p.), ker me je zanimalo le, kdo vse bo sodeloval. Pojasnjevali so mi, da je izbor sodelujočih stvar njihovega avtonomnega premisleka. Jaz pa naj bom kmet na šahovnici te avtonomije? Saj imam lahko tudi jaz kakšno mnenje!"

Minister Vasko Simoniti v Magu (13. 4.)

Besede za množično zavajanje

"Slikanje novega zakona, kot da ta pomeni vračanje v podržavljanje RTV (mimogrede, v komunizmu televizija ni bila državna, bila je partijska), slikanje zakona, kot da je konec demokracije, ki jo je pol stoletje zatirala ta ista politična partija, konec novinarske avtonomije, ki so jo zatirali ti isti ljudje - vse to so prazne besede, so slepilni manever in poskus ustvarjanja izrednih razmer. Vse to so besede za množično zavajanje."

Poslanec SDS Miro Petek na Zboru za republiko (15. 9.)

Boljši program (1)

"Rekli smo le, da je mogoče doseči drugačen, boljši program. Že samo to, da se bo RTV bolj odprla za tiste zabavne glasbene skupine, ki jih ljudje radi poslušajo, pa jih sedaj skoraj nikoli nimajo priložnosti slišati na RTV ..."

Pisec zakona Branko Grims v Dnevniku (15. 9.)

Boljši program (2)

"Zakon ne prinaša programa. Zakon lahko naredi le podlago za pripravo programa. Če bo posledica zakona to, da bosta generalni direktor in programski direktor prijatelja predsednika vlade, ne vem, kako naj bi to izboljšalo program. Nasprotno. S tem ne bomo dobili pristnega javnega RTV-servisa."

Direktor pravnega oddelka EBU Werner Rumphorst v Mladini (12. 9.)

Diktatorska vloga

"Domača (stroka, op. p.) je kloftana in po drugi strani je izraženo, s strani predlagateljev, ko ne dovoli, da se s stroko Sveta Evrope sploh pogovarjamo, po drugi strani nezaupanje strokovnjakom in avtoritetam s področja iz tujine. Pa to je neka zelo, zelo diktatorska vloga v razumevanju tega zakona. Če so se do sedaj vsi opredelili proti tej rešitvi zelo jasno doma in zunaj in če smo vsi tako nevredni zaupanja, potem se izselimo iz te države."

Poslanka LDS Majda Širca v Studiu ob 17h, RA SLO (13. 9.)

Forum 21 vs. DZ

"... smo pred dilemo, ali bo člane Sveta RTV volil ali pa izbiral Forum 21 ali državni zbor. Potem sem jaz za državni zbor."

Urednik Maga Danilo Slivnik v Pod žarometom, TVS (13. 9.)

Glas za

"Glasujte za, da bodo naši otroci rasli v demokratičnem svetu."

Pisec zakona Branko Grims na javni tribuni v Celju (16. 9.)

Govedorejec

"Govedorejci podpiramo spremembe, ki jih z novim zakonom o RTV prinaša vlada in menimo, da je skrajni čas, da se otresemo kmetijskega režima, ki je ekonomsko neučinkovit in ki je desetletja zaviral razvoj kmetijstva in podeželja."

Govedorejsko poslovno združenje (21. 9.)

Hvaljenje malhe

"Veste, staro pravilo je, da bi vsak rad svojo malho hvalil in seveda je popolnoma logično, da je potem tudi gospod Drnovšek odreagiral tako, kot je."

Pisec zakona Branko Grims o kritičnem Janezu Drnovšku (19. 5.)

Iskanje mnenja v EU

"Danes, ko so to že nekaj časa gospe in gospodje, pa za vsako potezo, ki jo naredi nova vlada, kličejo na pomoč oz. iščejo mnenje v Bruslju ali Strasbourgu, pa naj gre za novi zakon o RTV Slovenija ali za dogajanje okoli Mercatorja."

Poslanec SDS Miro Petek (22. 9.)

Isti obrazi

"Nadvse je zanimivo, da odpor proti predlaganim spremembam dobiva popolno spremljavo širše akcije. Proti zakonskemu predlogu se v celem po vrsti izrekajo obrazi, ki stopajo na plan vselej, ko nastopa globoko vznemirjena ideološka levica. Najprej za ... za oplojevanje samskih žensk, za izbrisane, za nasprotovanje vstopu v evroatlantske povezave - zmeraj se pokaže ena vrsta obrazov, ki mora očitno izpolniti svoje ..."

Publicist Viktor Blažič na javni tribuni Zbora za republiko (10. 5.)

Javna in državna RTV (1)

"Jaz prvič slišim, da nacionalka ni državna. Ni vladna, torej vladna institucija, je pa zagotovo državna. Če je nacionalna, potem je državna. Saj ne vem ..."

Premier Janez Janša v intervjuju na TVS (4. 4.)

Javna in državna RTV (2)

"Tukaj gre za manipulacijo s pojmom, kaj je država. Ko je o tem govoril Janez Janša, je govoril na način, ki ga on vedno uporablja. On namreč vedno poudarja, da smo država mi vsi, vsi posamezniki, državljanke in državljani, vsi prebivalci in vse inštitucije. To je država kot celota. To je tudi že večkrat javno povedal. V tem smislu je seveda lahko pojmovati sedanjo televizijo tudi kot državno ..."

Pisec zakona Branko Grims v Mladini (18. 4.)

Kardeljanska izmišljija

"Jasno je, da je delegatski sistem kardeljanska izmišljija, ki je umrla še pred smrtjo svojega ustvarjalca, da pa se včasih kakšen pojav skrije ... in tam kar vztraja, tako kot vztraja delegatski sistem po kvazidemokratični izbiri programskega sveta RTV."

Književnik Dane Zajc na Zboru za republiko (15. 9.)

Katastrofa

"To (novi zakon, op. p.) je recept za katastrofo!"

Predsednik vodilnega odbora za medije pri Svetu Evrope Karol Jakubowicz na okrogli mizi Mirovnega inštituta (12. 5.)

Kocijančičeva RTV

"Ključno, kar prinaša novi zakon, je preoblikovanje iz Kocijančičeve v dejansko javno televizijo."

Branko Grims v Delu (19. 4.)

Kritični novinar

"Gre za samoobrambo tistih nekaj redkih in zelo glasnih posameznikov med novinarji, ki se zaradi pomanjkanja izobrazbe, talenta in še česa bojijo novih razmer in nove kvalitete, ki bo vzpostavljena, ko bomo v Sloveniji iz sedaj povsem spolitizirane institucije dobili pravo javno radiotelevizijo."

Pisec zakona Branko Grims (19. 5.)

Kritični tuji strokovnjak (1)

"Bistveno pri celi zadevi pa je še vedno to, da gospod Jakubowicz programskemu svetu RTV Slovenija, ki bo sestavljen iz avtonomnih in uglednih osebnosti, že vnaprej odreka demokratičnost duha in samostojnost odločanja."

Vasko Simoniti o Karolu Jakubowiczu v Sobotni prilogi Dela (18. 6.)

Kritični tuji strokovnjak (2)

"Primer tega je današnja Mladina, zaradi katere bom preveril resničnost navedb v intervjuju, ki je danes v njej, torej ali je doktor Rumphorst res tako debelo lagal, in če to drži, ga bom povabil na soočenje na ustrezno institucijo. Prav nič od tega, kar on navaja, da naj bi jaz rekel, namreč ne drži."

Pisec zakona Branko Grims o Wernerju Rumphorstu na www.rtvslo.si (12. 9.)

Luna

"Grimsovi orvelovski plakati spominjajo na anekdoto, ko sta Amerika in Rusija tekmovali, kdo je močnejši. Na koncu je Rusija luno prebarvala na rdeče, Američani pa so nanjo napisalo kokakola ... Zdaj pa se bo naredilo to, da bomo to luno - televizijo - prebarvali na črno in z belimi črkami nanjo napisali SDS."

Poslanec LDS Marko Pavliha (15. 9.)

Manipulacije s kamero

"Moram reči, da sem zelo vesel, da je gospa Širca opozorila tudi na te manipulacije s kamero. Pa naj ob tem kot zanimivost omenim, da ko sem na začetku govoril, je nekdo položil kamero popolnoma na tla in me snemal navzgor; samo kot zanimivost."

Pisec zakona Branko Grims v DZ (15. 7.)

Medijska stroka

"Opraviti imamo z resnim posiljevanjem slovenskih volivcev preko metode čim večjih neresnic, zato da bi te morda pred množico vžgale kot resnice. Ljudje pač težko verjamejo, da bi stroka lahko tako odkrito izjavljala takšne izmišljotine. A vendar. Stroka, ki na svetovni univerzitetni kakovostni lestvici ne dosega niti 500. mesta, si tako neprofesionalnost očitno lahko privošči."

Strokovnjak za ustavno pravo, dvakratni doktorant Klemen Jaklič na Zboru za republiko (15. 9.)

Mnenje RKC (1)

"Nacionalna televizija in radio o Cerkvi dostikrat ne poročata dovolj profesionalno ali pa celo izrazito pristransko. Nazoren primer takšnega poročanja je vztrajno prikazovanje pokojnega papeža Janeza Pavla II. in tudi sedanjega papeža Benedikta XVI. Kot dveh zadrtih konservativcev, ki se ne zmenita za potrebe ljudi."

Izjava Komisije Pravičnost in mir in Komisije za sredstva družbenega obveščanja pri Slovenski škofovski konferenci (13. 9.)

Mnenje RKC (2)

"To, da je Cerkev izrazila svoje mnenje, ni prepovedano. Samo to, da podpira ta nedemokratičen zakon, ki bi mu jaz osebno ali še marsikdo drug, rekel skoraj odlok, je neetično. Res, da teologi to podpirajo, ker namen ne posvečuje sredstev ... Kaj zamerimo predlagateljem zakona? Neiskrenost."

Članica Krščanskih socialistov Ana Košir (22. 9.)

Naročnina

"Grims je vseskozi pošiljal dopise, naj povišamo naročnino, sedaj pa je naenkrat velik zagovornik ohranjanja RTV prispevka na isti ravni."

Poslanec LDS Pavel Gantar (15. 9.)

Nebuloze

"Spoštovani kolega Simoniti mi je to na televiziji očital, nebuloze v tem duhu pa je opisal eden mojih najljubših pisateljev vseh časov, Drago Jančar, v zadnji Sobotni prilogi. Kako preprosto. Tisti, ki o tej stroki očitno pojma nimajo, ki niso prebrali še nobenega njenega teksta, vehementno vedo, da smo krivi učitelji s FDV!"

Profesorica s FDV Manca Košir na Zboru za republiko (10. 5.)

Nedeljska pridiga

"Upam, da to ne pomeni, da bodo duhovniki pri nedeljski pridigi 25. septembra vernikom naročili, kako naj glasujejo."

Poslanec SD Dušan Kumer (16. 9.)

Nedolžni svetnik

"Iz literarne teorije vemo, da ni nedolžnih metafor. Iz dosedanjih življenjskih izkušenj, da ni nedolžnih svetnikov."

Novinar TV Slovenija Sandi Čolnik na Zboru za republiko (15. 9.)

Nepoznavanje RTV

"Tudi jaz se ne razumem na RTV, ampak v nasprotju z našim rektorjem, kadar stvari dobro ne poznam, sem vedno za novo, ne za obstoječe in staro."

Strokovnjak za ustavno pravo Tone Jerovšek na Zboru za republiko (15. 9.)

Neprofesionalnost (1)

"Če omenim samo eno oddajo, ki je bila deležna veliko kritik pred časom, sedaj je, hvala bogu, ni več - tako imenovani TV Poper, kjer so se načrtno delali norca iz ene kategorije Slovenk in Slovencev."

Poslanec NSi Alojz Sok v DZ (22. 4.)

Neprofesionalnost (2)

"Denimo presenečen sem bil ob poročilu o katastrofalnem izidu sodnega procesa glede Mira Petka. Na televiziji je bil o tem dolg prispevek, vendar je bila prve tri minute slika izmaličena, drugi del pa je bil v redu, kar je kazalo na neprofesionalnost, morda pa tudi na kaj drugega."

Minister Vasko Simoniti v Sobotni prilogi Dela (10. 9.)

Nestrpnost (1)

"Primer govori tudi o izrazito dvojnih merilih javne RTV, ki bo šla na kraj dogajanja ob nemogočih urah snemat dogodke sovražnosti do katoliške cerkve, pa čeprav se bo na njih zbralo samo 10, ne 10.000 ljudi. Tukaj mislim na požig strunjanskega križa ali na Brecljevo vezanje kembljev ... Je to profesionalni odnos? Ne. To je že sejanje nestrpnosti do ene skupine v družbi."

Teolog Božo Rustja na Zboru za republiko (15. 9.)

Nestrpnost (2)

"V Studiu City, Miha Šalehar konkretno ali kdo je že imel, prospvek, v katerem je prejuducural, predvideval, s kakšnimi gesli bi se lotil minister Drobnič tega, da bi pospešil v naši državi rodnost, da bi bilo več Slovencev ... V glavnem, na koncu prispevka je bilo: 'Jebite se.' Jaz vsak mesec plačujem, zato ker imam električni priključek, tej televiziji, da on meni reče s te televizije 'Jebite se'? To je ena od žalitev, ki jih enostavno ne moremo več prenašati."

Direktor Radia Dur Dušan Uršič na okrogli mizi podmladkov (20. 9.)

Nujnost hitrega sprejema zakona

"Mislimo, da bi seveda nastala določena škoda prav v tem časovnem loku in bi se vse skupaj podaljševalo in po nepotrebnem zavlačevalo ... Pravzaprav bi nastal zaplet, ki bi bil enostavno predlog, nepotreben in nelagoden."

Minister Vasko Simoniti o nujnosti hitrega sprejema zakona (5. 4.)

Parlamentarni kanal

"Opozicija, kot smo videli, nima interesa za ta parlamentarni program, zato ker so vsi mediji danes opozicijski. Koalicija ima interes, da bi prišlo do parlamentarnega programa, ker nimamo dostopa do medijev."

Poslanec SDS Miro Petek v soočenju na TVS (20. 9.)

Plagiat in manipulacija

"Del utemeljitve predloga zakona je preprosto preveden iz objav maastrictskega novinarskega centra. Zanimivo je, da se v predlogu zakona opis avstrijskega sistema konča na tisti točki, ko bi moral predstaviti vpliv civilne družbe. V predlogu zakona govori samo o članih sveta ORF, ki jih imenujejo avstrijski parlament, zvezna vlada in vlade pokrajin, nič pa o tistem delu sveta, ki ga volijo gledalci in poslušalci."

Profesor s FDV Slavko Splichal v Mladini (23. 5.)

Politični pritisk

Jurij Gustinčič: "Ali lahko vi zagotovite slovenski publiki zdaj in tukaj, ko govorimo, da vi, če bo ta zakon obveljal, ne boste na noben način poskušali pritiskati politično na novinarje?"

Vasko Simoniti: "Ja, oprostite gospod, jaz do danes nisem."

Soočenje na TVS (20. 9.)

Pomembnost zakona

"Vedeli smo, da bo novi zakon o RTV za nomenklaturo zelo pomemben. Nismo pa vedeli, da bo občutljivost in prizadetost tako velika. Nomenklatura je proti zakonu organizirala vse, kar je mogla, in odprla najhujšo kanonado."

Nekdanji generalni direktor RTVS Janez Jerovšek na Zboru za republiko (15. 9.)

Poprava krivic

"Prva stvar, ki je prav gotovo zelo krivična in ki jo novi zakon popravlja, je dejstvo, da katoliška Cerkev v svetu RTV ni imela svojega predstavnika."

Predsednik komisije Pravičnost in mir Anton Stres v Družini (čeprav v novem zakonu formalno ni tega določila) (22. 9.)

Pravica do besede

"... o zakonu RTV na omizjih na TV Slovenija govorijo le ljudje bivšega komunističnega režima, drugi ne pridejo do besede."

Predsednica Ženske zveze NSi Lidija Drobnič na javni tribuni v Celju (16. 9.)

Prave informacije

"Jaz sem prepričan, da bo novi zakon omogočal prav to - da bomo prebili, podrli meje v naših glavah in da bomo svobodno razmišljali in da bomo imeli svobodne in prave informacije brez meja v glavah."

Predsednik Mlade Slovenije Jernej Pavlin na okrogli mizi podmladkov (20. 9.)

Predložitev potrdila

"Če je dobil olimpijsko medaljo, bo pač predložil potrdilo, da je to dobil, ko bo ga pač nekdo predlagal. Če je akademik, bo najbrž predložil potrdilo, da je akademik. Kriteriji so zelo jasno zapisani."

Pisec zakona Branko Grims v Studiu ob 17h, RA SLO (13. 9.)

Primerni svetniki

"In sedaj vzemimo ta parlament, da bi motal te predlagane kandidate voliti, izbirati dvotretjinsko. Vprašam se, kdo bi pa prišel sploh skozi. Konkretne primere. Da bi recimo predlagal nekdo Draga Jančarja. Jaz mislim, da bi on bil za tak svet. Ali bi on dobil 60 odstotkov glasov od 90? Kje pa. A bi Tine Hribar dobil 60 glasov od 90? A bi mogoče?"

Akademik Janko Kos v Pod žarometom, TVS (13. 9.)

Princip subordinacije

"To je princip subordinacije, ki velja normalno v vojski, kar je za vojsko normalno. Ampak za javno RTV je seveda nemogoče, da je tak princip vnesen."

Državni svetnik Tone Peršak v Pod žarometom, TVS (13. 9.)

Pristranski strokovnjaki (1)

"Če hočete, vam tudi sam pripeljem strokovnjaka, ki bodo govorili drugače. Ti strokovnjaki so prišli k nam po naročilu določenih političnih opcij."

Teolog Janez Juhant v Družini (18. 9.)

Pristranski strokovnjaki (2)

"Zasebno vam lahko celo zaupam, da v svoji domovini nikoli v življenju nisem volil politične stranke, ki je levo od sredine političnega spektra. Zdi se mi nepošteno, da o nekom, ki se ne strinja s tabo, govoriš, da je privrženec druge politične opcije."

Direktor pravnega oddelka EBU Werner Rumphorst v Mladini (12. 9.)

Pristransko poročanje

"Nič boljše in še mnogo slabše je bilo komentiranje zadnjih ameriških volitev in to od ljudi, ki so po pet let živeli kot dopisniki v tujini. Da ne govorimo o tem, kako vsi poročevalci iz katerekoli zahodnoevropske države, ki je pred volitvami, vedno v podtonu navijajo za tamkajšnje levičarske stranke."

Teolog Ivan Štuhec na Zboru za republiko (15. 9.)

Razočaranje

"Zelo sem razočaran nad Slovenijo. Konec 90. let sem jo pogosto navajal kot zgled v srednji in vzhodni Evropi. Govoril sem, poglejte, v Sloveniji imajo javni RTV-servis, morda ni idealen, je pa funkcionalen, je dober. Ko vidim, kaj se dogaja zdaj, sem zelo razočaran. Slovenije ne bom nikoli več dajal za zgled, dokler se ta zakon ne spremeni."

Direktor pravnega oddelka EBU Werner Rumphorst v Mladini (12. 5.)

Ravna hrbtenica

"Sam osebno izrekam vso čast in vse priznanje tistim novinarjem, ki so ohranili pri tem ravno hrbtenico."

Pisec zakona Branko Grims na okrogli mizi Mirovnega inštituta (10. 5.)

Razlogi za zakon

"Na drugi strani je (RTV ob železničarskem referendumu, op. p.) prav navijaško in pristransko s številnimi neprofesionalnimi in zavajajočimi prispevki in komentarji brezkompromisno podprla takratno oblast."

Reprezentativni sindikati Slovenskih železnic (22. 9.)

Razumniška inteligenca

"Zakaj recimo ne bi smel, če sem zelo diskreten, neko združenje, ki združuje največji del slovenske recimo razumniške inteligence, kot je Klub Nove revije, sploh predlagati nekoga, kajti po sedanji ureditvi to ni možno ..."

Pisec zakona Branko Grims v Pod Žarometom, TVS (12. 4.)

Referendum

Manca Košir: "Predvsem pa je možnost, da gredo državljani na referendum in volijo v skladu s svojo vestjo in svojim prepričanjem."

Vasko Simoniti: "Mislim, da morajo volit za."

24 ur (21. 9.)

Severna Koreja in Kuba

"Takšne politizacije javne televizije ne boste našli niti, ne vem, nekje v nekdanjem vzhodnem bloku ali pa v katerikoli primerljivi državi Evrope, pa upal bi si celo reči celega sveta, kajti kolikor se je dalo, sem preveril, in tega, da bi bil bivši predsednik totalitarne politične organizacije, potem na čelu javne radiotelevizije, tega ni niti v Severni Koreji ali pa na Kubi ali v kakšni podobni eksotični državi.

Pisec zakona Branko Grims v Pod žarometom, TVS (12. 4.)

Skojevki

"To današnje zborovanje je vsiljeno kot je vsiljen tudi referendum. Izmislili sta si ga 50-letni skojevki, ki ne moreta pozabiti na prelepe vladne palače in iti domov."

Književnik Dane Zajc na Zbor za republiko (15. 9.)

Strokovno mnenje (1)

"Po priporočilu strokovnjakov je treba z namenom zagotovitve skladnosti s standardi Sveta Evrope zakon ponovno preučiti in spremeniti, posebno pozornost pa posvetiti zlasti imenovanju v Programski in Nadzorni svet ter financiranju RTV Slovenija."

Iz Analize (novega, op. p.) Zakona o RTV Slovenija, ki ga je pripravil sektor za medije pri Svetu Evrope (19. 9.)

Strokovno mnenje (2)

Branko Grims (SDS) je v odzivu na mnenje sektorja za medije pri Svetu Evrope (SE) o zakonu o RTV Slovenija dejal, da je "ekspertiza pravno nekorektna in nepravilna, politološko zgrešena in popolnoma ničvredna stvar".

STA (21. 9.)

TV Mladina

"Mislim, da je zelo nekorektno, da je v tej državi samo ena revija, en politični tednik in to je Mladina, ki je upravičen do svojega TV-programa. Studio City je Mladina TV ... Dokler tega seveda ne bo izpostavljenega, mislim, da lahko z vso pravico očitamo TV Slovenija, da neupravičeno daje prednost enemu mediju in s tem ustvarja nelojalno konkurenco in pa neenakopraven položaj ostalih medijev."

Urednik Žurnala Dejan Steinbuch na okrogli mizi podmladkov (20. 9.)

Veliki vodja

"Če poskrbiš za to, da je na čelu notranjega ministrstva tvoj prijatelj vojak in da je na načelu policije tvoj prijatelj vojak, če si postaviš svojo tožilko in če si postaviš svojega šefa televizije si vladar, veliki vodja."

Poslanec LDS Slavko Gaber v DZ (22. 4.)

Velik teater

"Pri nas se dela iz tega zakona velik teater, kot da v Evropi problem grozno odmeva. Vlečejo se povsem neustrezne primerjave z nekim svetom, v katerega ne spadamo več. Konec koncev smo člani EU in spoštujemo demokratične norme. Res ne vem, zakaj je potrebno toliko hrupa!"

Minister Vasko Simoniti v Sobotni prilogi Dela (28. 5.)

Vpliv na RTV

"... na referendumu gre za eno stvar - prevzeti, ali ne prevzeti politično kontrolo vladajoče večine nad javno RTV ... obdržati politično kontrolo nad televizijo, kot ste jo držali petdeset let."

Tone Jerovšek v soočenju na TVS (20. 9.)

Vpliv LDS na RTVS

"Ko boste agitirali med ljudmi za referendum in za neodvisnost medijev, daj, spomni se dragi Tone, kakšen velik vpliv je imela Tvoja stranka nanje cel čas tranzicije. Z zakonom ali mimo njega."

Predsednik DS Borut Pahor v pismu Antonu Ropu (24. 6.)

Vpliv SD na RTVS

"Spomnim naj te, dragi Borut, da so predlagatelji zakona kot enega od pomembnih razlogov za zakon navajali predsednika Programskega sveta RTV, ki je bil predsednik "nekdanje totalitaristične stranke". In pri tem niso mislili na mojo stranko."

Predsednik LDS Anton Rop v pismu Borutu Pahorju (27. 6.)

Vrednote

"In katera oddaja, mladinska, v zadnjih desetih letih na RTV-ju pa je po vašem ali našem mnenju predstavljala naše vrednote, naše nazorsko prepričanje? A je to mogoče Studio City ali pa Na liniji, kjer nisi vedel, ali je večji nasprotnik voditelj oddaje ali tisti domnevni kolega iz nasprotne stranke, ki je bil s tabo v oddaji. Ali je to mogoče oddaja, kjer, ko rečejo, naredi mi scenografijo za mladinsko oddajo, gor vržejo Tita pa jugoslovansko zastavo pa Che Guevaro. Mislim, da ne."

Predsednik podmladka in tiskovni predstavnik SLS Rok Ravnikar na okrogli mizi podmladkov (20. 9.)

Vztrajanje

"Kljub vsem tem neresnicam in žaljivkam seveda vztrajam, saj tega, kar počnem, ne počnem zaradi sebe, ampak predvsem zaradi državljank in državljanov in še posebno mojih otrok, za katere bi iskreno želel, da odraščajo v bolj demokratični družbi, kot je tista, v kateri sem odraščal in desetletja deloval sam."

Pisec zakona Branko Grims na spletni klepetalnici na www.rtvslo.si (12. 9.)

Zapostavljena podjetja

"V Sloveniji je na primer na desetine dobrih tehnološko - inovativnih podjetij, ki doslej - tudi takrat, ko so dobila prestižna domača ali mednarodna priznanja ali nagrade - niso dobila ne na televiziji ne na nacionalnem radiu omembe vrednega prostora."

Premier Janez Janša (19. 9.)

Želeni vpliv na RTV

"Ugotavljamo, da se v Evropi parlamentarni sistem in rezultati volitev prenašajo v različnih oblikah na RTV sisteme. Tista parlamentarna stranka ali koalicija, ki je na volitvah zmagala, dobi v RTV-ju vsaj 51-procentni vpliv."

Nekdanji generalni direktor RTVS Janez Jerovšek na Zboru za republiko (15. 9.)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.