Max Modic

 |  Mladina 41  |  Kultura

Prihaja... prihaja mi

Priložnost za razmislek o zaščiti pornografije pred neodgovornim umetniškim izživljanjem

Začelo se je zelo retro. Na pločniku, kjer se mase običajno drenjajo za mesni burek in druge nobel dobrote hitre kulinarike, so se prejšnji torek zvečer grozdi osebkov pomikali v nasprotni smeri, proti vhodu v dvorano Kinoteke. Pred blagajno so se nagnetli kot v starih časih, v drugi polovici osemdesetih, ko je videorekorder premoglo vsako tisoče gospodinjstvo. Takrat so v hramu sedme umetnosti enkrat do dvakrat na mesec zasukali Andaluzijskega psa in Zlato dobo, da smo lahko nadebudni študentje družboslovnih ved ob kili cenenega črnega vina na ajzenponu še pozno v noč premlevali in modro razpredali o nadvse zloveščih sporočilih, ki sta jih gospoda Dali in Bunuel zakodirala v svoji nadrealistični miniaturi. Pozornemu gledalcu se je kakopak že med prvim gledanjem utrnilo tisto, kar je zajebantski Avida Dollars a.k.a. Salvador Dali v kasnejših intervjujih često poudarjal, in sicer da je tisti, ki trdi, da razume Andaluzijskega psa, faliran umetnik ali resen kandidat za polnopravno članstvo v kateri od psihiatričnih ustanov. Češ tudi on in Luis sta bila nekoč mlada in navihana, rada sta se šalila na račun tradicionalno tumpaste publike, ki predvidljivo odreagira na vsak še tako benigen eksces, potem pa si izmišlja izgovore, s katerimi bi karseda učeno opravičila tisto, čemur normalni ljudje z eno besedo rečejo radovednost.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.