Uredništvo

 |  Politika

Neonacisti napadli na FF

Mladi proti represiji napadajo pred Filozofsko fakulteto

Mladi proti represiji napadajo pred Filozofsko fakulteto
© Borut Peterlin

Študente Filozofske fakultete v Ljubljani je včeraj presenetila skupina neonacistov, ki so z njimi fizično obračunali. V avli fakultete je skupina študentk in študentov predstavljala novo številko svojega časopisa, med odhodom pred glavnim vhodom na fakulteto pa jih je napadla skupina treh neonacistov. "Najprej so jih onesposobili s solzivcem, nato so začeli fizično obračunavati z njimi," so zapisali študentje.

"Približno pol ure pred incidentom je eden od znanih članov (večkrat je bil opažen na neonacističnih prireditvah, prav tako ni bil prvič udeležen v incidentu) neonacistične grupacije klical »okrepitve«, kar kaže na to, da je bil napad organiziran. Okrog 12.30 je na fakulteto prišla skupina treh mlajših neonacistov in očitno opazovala zaključek predstavitve časopisa. Ko je skupina študentk in študentov, ki so sodelovali pri predstavitvi, zapustila stavbo fakultete, jim je neonacistična mladež sledila. Nekaj študentov je odšlo po kolesa, ostali so jih čakali, v tem trenutku je do njih pristopila prej omenjena skupina in jih brez besed napadla s solzivcem ter jih pričela brcati in vleči proti tlom. Študentke in študenti se niso pustili zvleči v pretep, napadalce so odrinili in poklicali varnostnike, medtem so napadalci pobegnili. Policija je na klic enega od študentov prišla na kraj dogodka ter od fakultete pridobila videoposnetke varnostnih kamer, s pomočjo katerih bo lahko identificirala napadalce."

Študentje opozarjajo, da to ni prvi incident take vrste na (ali v okolici) FF. "Pred skoraj natanko letom dni (8.4.2009) je skupina neonacistov prišla na okroglo mizo z naslovom Sovražni govor, nacionalizem in neofašizem v Sloveniji in fizično napadla snemalca. Po incidentu se je postavilo vprašanje, kako je mogoče, da se »govorica ulice« prenaša na univerzo. Od takrat se žal ni spremenilo mnogo."

"V obeh primerih je šlo za organiziran napad skupine, ki sovraži vse, ki izgledajo drugače, mislijo drugače… in katere glavno orožje je ustrahovanje. Njihove izkrivljene ideje podpihujejo politični akterji s svojimi populističnimi izjavami, ki brez sankcij najdejo mesto v parlamentu (zadnji primer sovražnega govora ob parlamentarni razpravi o novem družinskem zakoniku). S fašistično ideologijo navdahnjena mladina medtem organizira shode (npr. Mladi proti represiji), ki pod krinko zaskrbljenosti za prihodnost mladine novači nove in nove privržence, hkrati pa se poskuša vzpostaviti kot legitimen politični subjekt. Zaradi mlačnega odziva in nekritičnega medijskega poročanja jim slednje tudi uspeva. Država jim pri tem s svojo fašistično politiko do migrantov, izbrisanih, lgbt skupnosti … le pomaga," opozarjajo študentje Filozofske fakultete.

"Opazno je tudi stopnjevanje nasilnih aktivnosti neonacističnih skupin, ki si za javnost nadevajo ime »slovenski tradicionalisti« ali domoljubi. Žrtev nasilniških izpadov tako imenovanih domoljubov lahko postane vsakdo, ki ne sodi v njihovo vizijo »čiste« slovenske družbe. Omenimo le nekaj primerov: napad na gejevski lokal Open junija lani, redni napadi na alternativno kulturno cono AKC Metelkova mesto, provokacije med protestom v podporo stavkajočim migrantskim delavcem in številni drugi primeri, ki ostajajo skriti tudi zainteresirani javnosti."

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.