• Srečno pot!

  Evropa je na kritični točki begunske drame. Marec bo odločilen, pravijo politiki, zaradi sporazuma s Turčijo, mirovnih pogajanj o Siriji, EU čaka ključni dogovor glede begunske krize. Pričakovanja in vložki političnega kapitala so povsod veliki, realne možnosti majhne. EU je na robu povojnega obstoja. Najprej je velika recesija sesula zaupanje v evropske institucije, potem sta se zatresla evrski in schengenski režim, nazadnje begunci in blasfemičnost politikov vodijo EU v nerešljiv kaos. Migracije in begunci so večna podoba sveta, EU očitno zgolj začasna.

 • N'toko

  N'toko

  11. 3. 2016  |  Mladina 10  |  Žive meje

  Vojska skrajnih levičarjev

  Obiskovalci protestov v Ljubljani se kar dobro poznamo med sabo. Nekateri se hodijo politično izražat na ulico že od 80. let, drugi smo začeli v času študentskih protestov ali med vstajami, ne glede na generacijo pa lahko vedno računamo na to, da bomo pod transparenti videli znane obraze. Sem in tja se seveda zgodi kakšen večji dogodek, ki pritegne nove obiskovalce, večino časa pa se naš klub giblje med 500 in 2000. Imamo svojo skupno zgodovino, tudi nesoglasja in zamere, a ob političnih škandalih (še posebej, če za njimi stoji Janša) vedno strnemo vrste in se zberemo pred krajem zločina.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  11. 3. 2016  |  Mladina 10  |  Kolumna

  Brskanje

  Za predniki brskata po arhivih, matičnih knjigah in na druge načine okoli dva odstotka Slovencev, je pred časom poročal Dnevnik. Tistih, ki se brskanja ne lotijo aktivno, a se radi spominjajo babic in slišijo kaj o prednikih, je neprimerno več. Pravzaprav tako ali drugače brskamo po preteklosti vsi. Nihče ne živi samo v sedanjosti, še manj v futuru.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  11. 3. 2016  |  Mladina 10  |  Pamflet

  Izguba včerajšnjega spomina

  Naposled je v Sloveniji zmagal prav. Prvi mož policije Marjan Fank je udaril s pestjo in napovedal, da bodo odpustili sedem policistov, ki so se pred meseci ukvarjali z alkotestom ministra Borisa Koprivnikarja. Zlorabi položajev je napraviti konec. In celo premier Miro Cerar ml., ki preden kaj izreče, pove, da si bo vzel čas za premislek, je tokrat udaril kot strela – to je prav, to bo zgled za vse!

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  11. 3. 2016  |  Mladina 10  |  Dva leva

  Strelske vaje

  Jeseni leta 1957 se je deveterica temnopoltih dijakinj in dijakov iz Little Rocka v Arkansasu v ZDA odločila, da preizkusi praktično veljavnost serije odločitev vrhovnega sodišča o dokončni odpravi vseh oblik rasne segregacije oziroma njene implicitne oblike, ki so jo še v celotni prvi polovici dvajsetega stoletja uveljavljali pod blagovno znamko Separate but equal. Namreč, šestnajstletni najstniki, ki se jih je kasneje prijel vzdevek Little Rock Nine, so se vpisali na gimnazijo in svojo namero, da bodo hodili v »belsko šolo« vzeli zares. Zato so izzvali veliko ogorčenje lokalne belske javnosti.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  11. 3. 2016  |  Mladina 10  |  Uvodnik

  Patrioti na oblasti

  Predlog sprememb zakona o pooblastilih policije, ki ga je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve, je pa v zadnji fazi usklajevanja, se bere kot slovenska patriotska zakonodaja: gre za predlog, ki je sprt z osnovami človekovih pravic, saj uvaja nesprejemljiv nadzor nad državljani. Pod krinko boja zoper domnevno naraščajočo nevarnost, ki v očeh te vlade oziroma notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar zelo očitno izhaja iz beguncev, se vsak državljan oziroma vsak, ki zgolj vozi avto po slovenskih avtocestah, spreminja v potencialnega kriminalca. Pri čemer se v Sloveniji na področju varnosti ni zgodilo čisto nič takega, kar bi dovoljevalo notranjemu ministrstvu zgolj pomisliti na dodatno represijo, ki jo predlaga. Nasprotno: Slovenija je še vedno iz leta v leto bolj varna država, ne glede na dogajanje okoli nas. A očitno je, da želi vlada begunsko krizo, domnevno latentni terorizem in na drugi strani povečano nestrpnost izkoristiti za zelo resno omejevanje demokracije, človekovih pravic in svoboščin. Če ne bi bilo na papirjih glave slovenskega ministrstva za notranje zadeve, bi si mislili, da gre za predlog iz kakšne z demokratičnimi standardi zelo skregane države.