• 2. 2. 2024  |  Mladina 5  |    Za naročnike

  #k# Prelistaj izdajo

 • N'toko

  N'toko

  2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Žive meje

  Komentar / Vojne igre

  Zahodni mediji, ki jih povzemajo tudi slovenska uredništva, imajo navado v rednih presledkih objavljati zastrašujoče članke o potezah tujih državnikov. »Kitajska izvaja letalske vaje nad Tajvanom«, »Pjongjang ob jedrskih provokacijah ne bi omahoval z jedrskim odgovorom«, »Iran pospešeno plemeniti uran«, »Predsednik ruskega parlamenta posvaril pred tretjo svetovno vojno« … Javnost je vendarle treba opomniti, da živimo v nevarnem svetu, polnem norih diktatorjev, ki imajo prst vedno na sprožilcu. Le kaj bi se zgodilo, če ne bi bilo naših razumnih voditeljev in seveda Natovih sil, da nas branijo pred temi vojnimi jastrebi? Znova in znova se v medijih tako utrjuje dihotomija »trezni in odgovorni Zahod« proti »poblaznelemu avtoritarnemu Vzhodu«. Kdor je izpostavljen izključno zahodnim liberalnim medijem, utegne živeti v prepričanju, da so naši voditelji zadnji glas razuma v sicer poblaznelem svetu.

 • Komentar / Ljudske obveznice

  Slovenska vlada se je po številnih napovedih in odlašanjih končno odločila za izdajo državnih obveznic za individualne domače vlagatelje. Vlada naj bi z njimi pridobila nekaj dodatnih finančnih virov, varčevalci boljše donose, država pa spodbudnejši trg kapitala. Izdaja obveznic prihaja v obdobju politične krize, padca zaupanja v Golobovo vlado. Obseg izdaje ni velik, a je kljub temu tvegan. Finančni minister je zamudil najboljšo priložnost jeseni 2023, razvojni sklad za poplavno sanacijo bi bil za vlado politični in finančni zadetek. Toda negotove razmere so tudi na tujih kapitalskih trgih, tudi EU še vedno ni uspelo doseči zgledne finančne unije, tudi njenih obveznic. Slovenija je pri tem zaostala za Hrvaško, Srbija pa jo prehiteva glede prodornosti svojih naložb. Balkansko finančno ogledalo razkriva dolgoživo blasfemičnost slovenske države in njenih elit. Finance zahtevajo prožnost in pragmatizem. Iluzije, tako denarne kot politične, so tod dopustne, toda nevarne.

 • Janko Lorenci

  Janko Lorenci

  2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Kolumna

  Komentar / Trumpi povsod

  Zdaj je že jasno, da bo republikanski predsedniški kandidat Donald Trump. Če bo premagal še Bidna, bo to konec ameriške demokracije, svarijo resni analitiki, vsekakor pa silovit pretres za Ameriko in svet. Posebej zlovešč zato, ker bi bil v liberalnodemokratični, najvplivnejši in najbolj oboroženi državi sveta po vseh pravilih demokracije izvoljen nepredvidljiv, samopašen avtokrat. Trumpova izvolitev bi spominjala na Hitlerjev vzpon.

 • Bernard Nežmah

  Bernard Nežmah

  2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Pamflet

  Komentar / Voda v rokah sodnikov

  Pod aktualno vlado še zakoni niso več nekaj samoumevnega. Doslej je veljalo, da veljajo za vse. V času kovida je oblast razdelila tolikšno količino turističnih bonov, da jih je dobil vsak izmed državljanov. Na njem pa je bilo, a jih unovči ali pa pozabi nanje. Ministrica Svobode Emilija Stojmenova Duh je pred časom namenila 6 milijonov za 13 tisoč prenosnih računalnikov, po pol leta pa naposled le lansirala zakonski kriterij, kako bodo razdeljeni. Pravi, da jih bodo dobile ranljive skupine, a hkrati pove, da je teh veliko več kot računalnikov. In kako bo potekalo razdeljevanje? Na novinarski konferenci je pojasnila, da jih bodo dobili tisti, ki se bodo prvi odzvali. Kar je diskriminacija počasnih. Pripada ti otroški dodatek, a ga boš dobil, le če boš zaprosil zanj prej kot drugi upravičenci? A z argumenti gre še naprej: Število upravičencev je še vedno večje od števila prenosnikov, a verjamemo, da se ne bodo vsi odzvali na poziv. Gospa ministrica, ki je napovedala darilo računalnikov za revnejše družine, da jim pomaga preseči mizerijo, zdaj srčno upa, da se ne bodo odzvali. Manj ko jih bo zaprosilo za prenosnike, bolj bo njena akcija uspela. - ?????????

 • Vlado Miheljak

  Vlado Miheljak

  2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Dva leva

  Komentar / SD+S

  Hja, temu se v političnem žargonu reče: »Hoteli ste spopad, zapletli ste se vojno.« Začeli so, kot bi rekel Putin, s specialno operacijo, obtičali bodo v dolgotrajni pozicijski vojni brez časovne perspektive, brez nadzora žrtev in posledic.

 • Grega Repovž

  Grega Repovž

  2. 2. 2024  |  Mladina 5  |  Uvodnik

  Uvodnik / Skesana ministrica

  Pa smo dobili to, kar nam Anže Logar že ves čas, očitno zadnje dni tudi s plakati, razlaga kot pravo in dobro politiko: tako poveličevano sodelovanje in povezovanje. Nakup bodoče sodne stavbe na Litijski cesti v Ljubljani za 7,7 milijona evrov je to, o čemer sanjajo vse na politiko priklopljene klike – sodelovanje. Sodelovanje vseh klik in političnih strank pri gospodarjenju z javnim denarjem. O tem govori Logar. O tem govori Borut Pahor. In kaj to dejansko pomeni? Da se oni med sabo dogovorijo, si torej razdelijo posle in s tem denar, državljani pa smo zadovoljni, ker imamo enotno politiko. To je ta enotna politika.