Konzum / Popravni izpit

Atelje, Ljubljana

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 5, 31. 1. 2020

S postrvjo polnjen ocvrtek

S postrvjo polnjen ocvrtek

Restavracija in bar Atelje
Nazorjeva 2, Ljubljana
Tel.: 01 / 308 19 07
V Ateljeju (na pogled zanimiva) kosila strežejo od ponedeljka do petka od 12. do 15. ure, preverjeno spektakularne večerje pa od ponedeljka do sobote od 18. do 22. ure.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 5, 31. 1. 2020

S postrvjo polnjen ocvrtek

S postrvjo polnjen ocvrtek

Morska lastovka

Morska lastovka

Restavracija in bar Atelje
Nazorjeva 2, Ljubljana
Tel.: 01 / 308 19 07
V Ateljeju (na pogled zanimiva) kosila strežejo od ponedeljka do petka od 12. do 15. ure, preverjeno spektakularne večerje pa od ponedeljka do sobote od 18. do 22. ure.

Ambient:
trendovski retro urban-trashy chic v prvem prostoru; separeji zagotavljajo mir, zvočniki so stregli Cohena, Cava in Waitsa.

Napitki:
vinska spremljava je bila krasna, zanimiva in lepo stopnjujoča se; cenimo, da radi odprejo tudi kakšen spektakularen magnum.

Dostopnost:
od parkirišča do Nazorjeve bo treba peš; gibalno ovirani se bodo morali prebiti še čez malo dvignjen prag.

Fino:
zanimiva kuharija odlična izvedba jedi omake!

Ne tako fino:
komajda kakšna malenkost

Popisani devethodni degustacijski spektakel stane 90 evrov; sedemhodni 77, pethodni pa 57 evrov; kosila so 18 (dva hoda) ali 22 (trije hodi).

»Nikoli ne dobiš druge možnosti za naredit dober prvi vtis …« je skušal pametovati starošolski Konzumov inšpekcijski planer, a ga je šefinšpektor poklopil, da bi vendarle rad še enkrat preveril, v kaj se je razvil za časa našega obiska pred nekaj leti (Mladina 6/2017) še zelo samega sebe iščoč, a obetaven Atelje na Nazorjevi. Zdaj so stvari bolj ali manj jasno zakoličene in skomunicirane že s tablo na ulici, ki naznanja krajša kosila in pet-, sedem- ali devethodne degustacijske večerje. Pri teh je tako, da gost dobršen del suverenosti nad tem, kaj bo užival v naslednjih urah, preda v roke ateljejski kuharski ekipi – jedilnega lista, niti takega, ki bi vsaj približno nakazal smer kuharije, namreč ni bilo videti. Kar ni nič hudega – najprej zato, ker vznemirljivo pričakovanje izkušnjo dela zanimivejšo, potem pa tudi zato, ker ateljejska ekipa pripravlja res dobre, sodobne in atraktivne jedi. Vse skupaj je zapakirano v klasične restavracijske oklepaje – otvoritveni kvartet majhnih prigrizkov in zaključen niz šestih sladkih grižljajev, ki pa so vsi po vrsti čisto resne, minuciozno pripravljene jedi – od ocvrtka, polnjenega s postrvjim tatarcem, ali cigaraste rolice s humusom iz sončničnih semen in jastogovo kremo do makaronov s smrekovimi vršički in gumi medvedkov iz zaželatinjene viljamovke.

Kruha sta dva – ajdov iz modla in droženi hlebček, oba krasna, fermentirano maslo penasto umešano. Jedi se lepo stopnjujejo v intenzivnosti okusov, a mnoštva tehnik in kuharske filozofije vodje Jorga so vse deležne v uravnoteženi meri. Resnost rezilnih skilzov pokaže s finim žuljenom jabolk in stebelne zelene obložen surov file morske lastovke; naklonjenost eksperimentalnim igrarijam demonstrira najprej v kavnih zrnih dehidrirana, nato pa v mešanici kave, sokov agrumov in rožne vode rehidrirana rdeča pesa bombastično kompleksnega okusa; mešanico zemeljskih, dimastih in masleno kremastih okusov smo dobili z na maslu pečeno cvetačo s sort-of holandsko omako.

Zoski so nasploh ateljejsko poglavje zase: marinirana buča je premazana z gosto iz pršuta, škampov, kapesant in čilija začarano omako XO, zalita pa s pogumnim, a noro dobrim fusion melanžem bučnega olja, kokosovega mleka in tamarinda; konfitirana postrv na pastinakovem briošu plava v mešanici soka stebelne zelene in sirotke; v pogrilano ledenko zavit jagnječji priželjc se kopa v francosko-azijskem derivatu vaudovan; kos jelena pa je (poleg norije v obliki v senenem oklepu pečenega zelja in posipa iz naribane(!) reducirane sirotke) opremljen s klasično, na jelenovih kosteh bazirajoči omaki bordelais. Jorg je korajžen (ej, sladko pitico naredi z gorgonzolo), a zdi se, da je pred leti prevladujočo željo po šokiranju in provociranju uravnotežil z disciplino in eleganco. Atelje je leta 2020 povsem drugačna restavracija, kot je bila leta 2017: koncept je izčiščen, izvedba odlična, vzdušje prijetno, prihodnost svetla. Zupan, podajte mi indeks!

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Intervju

»Če bo ta reforma padla, nikjer ne piše, da naslednja ne bo vsebovala 42 let delovne dobe«

Marijan Papež, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

»Fental te bom z lastnimi rokami«

Če razkrivaš skrajno desnico, prejmeš grožnje

»Vsak poskus cenzure je zavržna izraba moči«

Cankarjeva nagrada je našla nov dom v Ljubljani