Konzum / Prihaja novo

Pen klub, Ljubljana

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 52, 29. 12. 2023

Potrebušina

Potrebušina

Restavracija Pen klub
Tomšičeva ulica 12, Ljubljana
Tel.: 041 366 249
Če vam jedi z menija izbira chef, se lahko odločite za štiri- (62 evrov), šest- (75 evrov) ali osemhodno (90 evrov) špuro, posamične jedi pa stanejo od 14 do 35, sladice pa od 7 do 9 evrov.

ŽELITE ČLANEK PREBRATI V CELOTI?

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,5 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?


Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal ali Google Pay.

Tedenski zakup ogleda člankov
> Za ta nakup se je potrebno .


Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine. Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 16,20 EUR dalje.


Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 52, 29. 12. 2023

Potrebušina

Potrebušina

Vrtnica & co.

Vrtnica & co.

Restavracija Pen klub
Tomšičeva ulica 12, Ljubljana
Tel.: 041 366 249
Če vam jedi z menija izbira chef, se lahko odločite za štiri- (62 evrov), šest- (75 evrov) ali osemhodno (90 evrov) špuro, posamične jedi pa stanejo od 14 do 35, sladice pa od 7 do 9 evrov.

Ambient:
škripajoče lesene stopnice in parket so ostali, kot so bili, sicer pa so sobe opremljene z arty kosi; muzika je dovolj karakteren smooth jazz

Napitki:
vinska karta je resna, lepo urejena in poglobljena, v spremljavo vključujejo zanimive in redke polnitve, tudi z brezalkoholi delajo dovolj zanimivo

Vegetacija:
v jedilnik so vključili tudi nekaj jedi za neživalojede goste

Dostopnost:
že zaradi lokacije je tole bolj za popeš, za gibalno ovirane prvo nadstropje ni dostopno

Fino:
strežba in vibe
svinjska potrebušina
vrtnica s kokosom

Ne tako fino:
jelenove rezine s skuto
poširana sipa

»Posebna priložnost kliče po posebni lokaciji,« je ekipo inšpektorjev motiviral vodja Konzumovega planerskega oddelka, ki je uvrstitev Pen kluba na prelom starega in novega leta dodatno utemeljeval z dejstvom, da gre za enega najbolj izpostavljenih in občutljivih gostinskih primerov tranzicije iz starega v novo. Stari Pen legendarnega Mikija in Oli ima v mitologiji ljubljanske kulturniške scene posebno mesto na oltarčku kultnosti. Tu je marsikdo prvič okusil nobleso jetra pitanih rac in gosi na eni ter rustikalnost peresnikov po sicilijansko na drugi strani; živo pisana, zanimivih likov (z gazdama vred) polna klientela pa je dneve in noči skrbela za kreiranje brezštevilnih anekdot in sladkih spominov.

A od teh se pač ne da živeti, še posebej ne v gostinskem sektorju. Po temeljiti prenovi, ko so za chefovanje v kuhinji zadolžili mladega kreativca Šiftarja, so sicer nekaj časa še stregli njegove avtorske interpretacije Mikijevih klasik, na trenutnem sezonskem meniju pa je ostala le še ena, a ta je v svojem minimalizmu izjemna: krasno pečena račja jetra potresejo s pečeno in zdrobljeno makadamijo ter postrežejo s chutneyjem iz ringloja in buče. Lep, proper poklon.

Preostanek jedilnika je razdeljen v poglavja, ki jim pravijo ideje in se berejo precej zanimivo, v chefovem izboru šestih pa smo bili deležni odličnih in tudi ponesrečenih izvedb. Opravimo najprej s slednjimi: v tanke rezine surovega jelenovega mesa zavita skuta je bila teksturno čudna in aromatsko prazna, dodatki, ki poskrbijo za okus – vložen čemaž, omaka iz gozdnih jagod in balzamični kis –, so se stepli v neprepričljiv kaos. V rjavem maslu poširana sipa je bila gumasta in žvečljiva, vse okuse na krožniku pa je neusmiljeno pregazila kislina gela iz rakitovca. V vmesni coni se je znašel muflonov hrbet s pirejem, luštrekovim oljem in glaziranim pastinakom, ki je bil sicer korektno pripravljen, a idejno sredinsko dolgočasen, kot da bi prišel iz poznih devetdesetih.

Na srečo sta sceno odlomila dva krožnika: kocke v soku ožgane limone marinirane postrvi so prekrili z gelom zelenega čaja, čezenj nastrgali dehidriran rumenjak in vse skupaj zašpičili s karakternim Lisjakovim olivcem; z dolgotrajno počasno kuho zmehčan, nato pa hrustljavo zapečen kvader svinjske potrebušine pa so z dodano peno iz zeljnice in krekerjem iz ajdove moke sestavili v eno najboljših jedi tega leta. Tako na oko kot na jezik nas je prepričala tudi igriva sladka kompozicija z vodilno temo vrtnice in kokosa, Pen pa je v coni odličnosti tokrat pristal predvsem zaradi vrhunskega, uglajenega, prijetnega, ravno prav pris(o)tnega natakarja ter drzne, z raritetami prepredene vinske (in brezalkoholne) spremljave.

Novi Pen ima s starim skupno pravzaprav le še lokacijo in nekaj prostorskih rešitev in artefaktov. Zdaj je to sodobna, zanimiva restavracija za posebne priložnosti, anekdote in spomine pa si bodo v njej nabirale nove generacije. Srečno vsem

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Intervju

»Če bo ta reforma padla, nikjer ne piše, da naslednja ne bo vsebovala 42 let delovne dobe«

Marijan Papež, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Odločilni glas glede objave Epsteinovih dosjejev

Demokratska kongresnica Adelite Grijalva je pripravljena 

»Vsak poskus cenzure je zavržna izraba moči«

Cankarjeva nagrada je našla nov dom v Ljubljani