Konzum / Svetovna identiteta

Jaz by Ana Roš

Boštjan Napotnik
MLADINA, št. 18, 3. 5. 2024

Kruhova pašta

Kruhova pašta

Glazirani beluši

Glazirani beluši

Jaz by Ana Roš
Knafljev prehod; formalni naslov je Čopova ulica 5a, Ljubljana
Tel.: 01 547 6662
Anina knafljevska ekspozitura streže od ponedeljka do sobote od 12.00 do 14.30 in od 17.00 do 21.30.

Ambient:
z muziko in vajbom se spogledujejo s svetovnimi metropolami, z olistanimi stenskimi poslikavami in kostumi osebja pa držijo navezo z matično enoto

Napitki:
fajn na vseh frontah – od pregledne, tudi cenovno smiselno sestavljene vinske karte prek kombuč in drugih brezalkoholov do avtorskih koktajlov

Vegetacija:
brez skrbi, tudi za vegetarijance je pri Ani dobro poskrbljeno

Dostopnost:
Knafelc je cel za popeš; do restavracije vodijo stopnice

Fino:
pozicija pri šanku za firbčne
brusketa s sardelami
pašta iz starega kruha

Ne tako fino:
rezanci s kalamari

Brusketa z majonezo iz ostrig in sardelami je stala 18, ceviche bele ribe 23, krušna pašta s papriko 23, rezanci s kalamari 25, glazirani beluši 24, sendvič pastrami 28, sladoled iz kostanjevega medu & co. 10, tiramisu pa 12 evrov.

»A ste ziher, da je res odprto in da rezervacija res velja?« je vodjo našega planerskega oddelka pred startom ekspedicije pobaral šefinšpektor, pri čemer so mu v spomin hodile premnoge, za to raven lokala kar preveč konfuzne ibunge odprto/zaprto/pop-up/pop-up na dopustu/walk-in/izključno insta dm rezervacije, ki se jih je pri odpiranju ljubljanske izpostave šla naša najbolj svetska kuharica. Pozno jeseni se je, kot kaže, vendarle ustalila v Knafljevem prehodu in zdaj z rezervacijo prek spletne aplikacije ne bi smeli več imeti težav, čeprav v njej – potem ko se odločite, ali boste sedeli za mizo ali za šankom (priporočamo, res je fajn) – med 18 ponujenimi jeziki ne boste našli slovenščine.

Bolj kot na lokalne goste je Jaz fokusiran na lokalne sestavine domiselno zasnovanih in perfektno izvedenih jedi in – to je treba še posebej poudariti – napitkov. Da se ceviche namesto z limetinim sokom okisa z zelnico (in zahrusta z okokičeno ajdo), da resno mesto v meniju dobijo marinirane sardele, da je ena od sladic sestavljena iz samih zastavonoš slovenskega okusa – kostanjevega medu, soka in drobljenca iz buče, karameliziranih orehov, pireja iz suhih sliv in cvetnega prahu – ter da v podpisnem poslovilnem koktajlu kavne arome nadomestijo s posušeno in praženo regratovo korenino, so jasni pokloni prostoru, v katerem Jaz deluje, blizu pa mu/nam je tudi kombiniranje lignjev in divjih špargljev v krepko salso za široke rezance.

Mlada, samozavestna in komunikativna ekipa seveda lovi tudi zeitgeist: odgovorno ravnanje s presežki sestavin demonstrira predvsem z recikliranjem neprodanega kruha iz Anine pekarne. Nekaj ga predela v izjemno okusno, v soku rdeče paprike kuhano ter s tolminsko skuto, pehtranom in emulzijo makovih semen nabildano kratko pašto, nekaj rezin pa namesto piškotov čez noč potopi v espresso in nato z mladim kajmakom ter kakavovim čipsom z orehi sestavi v enega boljših – vsekakor pa najizvirnejših – tiramisujev, kar smo jih kdaj poslali skozi okuševalni aparatus. Ta je navdušeno predelal tudi sezonske, v rjavem maslu glazirane beluše s teksturno pestro umamijasto opremo ter kozmopolitski sendvič s sočnim pastramijem, funky kimčijem in resno hrustljavim sladkim krompirjem.

Ob računu smo sicer hoteli malo privzdigniti obrv, a glede na to, da smo lani gor na Pohorju za stejk z random omako in podrtim štrukljem plačali 33 evrov, so se nam glede na okušano cene v resno kuriranem pogonu trizvezdičarske svetovne kuharske marke na top lokaciji zdele vsaj razumljive, če že ne čisto sprejemljive. Ko greš k Ani – pa naj bo to v Kobarid ali v Knaflja, moraš pač v zakup vzeti, da si bolj kot lokalec del globalne scene, kar pač ima svojo ceno. Jaz by Ana Roš ni lokal, ki bi ga v Ljubljani nujno potrebovali, je pa zaradi zanimivega ustvarjalnega kulinaričnega pogleda na dom in svet fino, da ga imamo.

Draga bralka, dragi bralec. Kdor želi danes ohraniti trezno glavo, mora imeti dostop do kakovostnih informacij.
Svet je, žal, nasičen z informacijskim šumom, dobre in premišljene analize, komentarji, recenzije in napovedi pa so v Mladini dostopni zgolj naročnikom. Ta prispevek smo za vas izjemoma odklenili.
Naredite tudi vi kaj zase, postanite naš naročnik in preizkusite Mladinin učinek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Intervju

»Če bo ta reforma padla, nikjer ne piše, da naslednja ne bo vsebovala 42 let delovne dobe«

Marijan Papež, direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje

Odločilni glas glede objave Epsteinovih dosjejev

Demokratska kongresnica Adelite Grijalva je pripravljena 

»Vsak poskus cenzure je zavržna izraba moči«

Cankarjeva nagrada je našla nov dom v Ljubljani