• Uredništvo

  3. 2. 2022  |  Politika

  »To je desna revolucija«

  "To, kar jaz vidim kot novinar v moji domovini, je desna revolucija. Na oblasti niso konservativci, s čimer se ponavadi, povsem neupravičeno zmerja zdajšnje člane vlade: to so nevarni revolucionarji, ki globinsko spreminjajo, ne samo politično strukturo države, ampak ekonomska razmerja, njen šolski sistem, potiskajo javno zdravstvo v privatne roke. Skratka, izvajajo to, čemur smo v terminologiji dvajsetega stoletja rekli revolucija. To je treba pošteno povedati: opozicija je konservativna, ker se bori za tradicionalne družinske vrednote: javno zdravstvo, javno šolstvo, javne medije in vse ostalo, kar je še pogojno javno. Kar nam ostane, je to, da molimo za odrešitev duš zdajšnjih članov vlade in njenih satelitov, ker se bodo cvrli v peklu. Če hočeš pogledati (njihovo) usodo, vzemi Božansko komedijo, od devetega kroga naprej v peklu boš našel vso klasifikacijo ‒ od izvajalcev oblasti do njihovih podrepnikov.”

 • Uredništvo

  3. 2. 2022  |  Politika

  Naslovnica jutrišnje Mladine: BISERI ZA ORBANA

  Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. Več o biserih za Viktorja Orbana preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 4. februarja, dalje. #Mladina5

 • »Slovenije ni več, zdaj gre za Madžarsko«

  Brezobzirna demontaža demokracije in družbenih sistemov, vključujoč prevzeme množičnih medijev, je tik pred volitvami v zaključnih zamahih, Janševa iliberalna vlada v duhu klasičnega avtoritarnega režima orbanovskega tipa ničesar ne prepušča naključjem. Predvolilno vrenje je napet čas, ko je nesramežljivo še ojačala svojo držo trdorokca, intenzivirala nastavljanje svojih kadrov in konsolidacijo svojega vpliva v podjetjih v državni lasti, hkrati pa hiti prodajati infrastrukturo in turistične bisere Madžarom. Več kot jasno v zameno za predhodno finančno in politično pomoč svojega velikega brata Viktorja Orbana. Situacija, ki na trenutke kliče po vstajenju Jožeta Pučnika in njegovem klicu »Slovenije ni več, zdaj gre za Madžarsko!«

 • DK, STA

  2. 2. 2022  |  Politika

  Putin: »NATO ignorira naše skrbi«

  Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj dejal, da Zahod ni upošteval ruskih zahtev po varnostnih zagotovilih. V Moskvi skrbno preučujejo odgovore, ki so jih prejeli od ZDA in Nata, a že sedaj je jasno, da so bile ruske skrbi prezrte, je povedal Putin, ki je prvič po tednih stopnjevanja ukrajinske krize komentiral napetosti med Rusijo in Zahodom.

 • DK, STA

  2. 2. 2022  |  Politika

  »Kupujejo čas, volitve se približujejo«

  Hrvaški predsednik Zoran Milanović je visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta obtožil, da je omalovaževal Hrvate, ko je v petek dejal, da bodo jeseni potekale splošne volitve v BiH, ne glede na to, ali bodo predstavniki hrvaških in bošnjaških strank v BiH dosegli dogovor o spremembah volilne zakonodaje.

 • Tomaž Lavrič

  1. 2. 2022  |  Politika

  Janša moderen kot volovska vprega

 • Tomaž Lavrič

  1. 2. 2022  |  Politika

  »Medvedka napadla lovca, ki je grozil novinarju Možini«

 • Olaj preganja tudi tviteraše

  Nobenega dvoma ni, da nas Janševa avtoritarna oblast s svojimi predstavniki vrača v čase zloglasnega verbalnega delikta. Zgolj svojevrstna mimikrija je bila tista, ki je stranko SDS zadnja desetletja vodila v nekakšen zaigrani boj za svobodo izražanja, s katero je nenehno legitimirala lasten sovražni in sovraštveni diskurz; z njima se je po vampirsko hranila in vedno kar uspešno dosegla vse psihopolitične cilje.

 • STA

  1. 2. 2022  |  Politika

  Golob: »Bi bilo preveč ambiciozno, da bi že danes podpisali kakšen sporazum o sodelovanju«

  Na današnjem sestanku predsednikov Koalicije ustavnega loka (KUL) in Roberta Goloba so se strinjali, da si prizadevajo za isti cilj, to je zmago na volitvah, ki bo pomenila odhod aktualne vlade in spremembe v državi. Ali lahko formalno sodelujejo, se bo po besedah Goloba izkazalo skozi pogovore o posameznih projektih oz. zakonih. Začeli so pri energetski draginji.

 • Minister Vrtovec: »Štirje otroci so doprinos celotni družbi«

  Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, sicer diplomirani teolog, močno podpira idejo o razplojevanju naroda. Kar je sicer pričakovani refleks krščanskega demokrata v odnosu do projekta razplojevanja, ki sta ga predlagala drug minister, Zdravko Počivalšek, ki sicer zase pravi, da je pravcati kozjanski bik, pa seveda predsednik vlade Janez Janša.

 • Uredništvo

  1. 2. 2022  |  Politika

  »Potiho, brez dialoga in pospešeno se uvaja stanje, kot ga še nikoli ni bilo«

  Aktiv MMC, Koordinacija novinarskih sindikatov RTV Slovenija, Sindikat novinarjev Slovenije, Aktiv novinarjev Radia Slovenija in Aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija danes v javnem pismu opozarjajo, da so ogorčeni nad načinom, kako se je poseglo v izvedbeni akt o delovanju Multimedijskega centra RTV Slovenija, v delu, kjer je določen način imenovanja urednika uredništva. 

 • DK, STA

  1. 2. 2022  |  Politika

  »Nekateri dogodki se ne bi bili smeli odviti«

  V Veliki Britaniji je bilo včeraj objavljeno težko pričakovano poročilo o zabavah na Downing Streetu v času ustavitve javnega življenja. Poročilo ugotavlja več napak, med drugim zdrsov v vodenju in napačnih presoj na različnih ravneh vladnega in premierjevega kabineta, češ da nekateri dogodki ne bi bili smeli biti dovoljeni. Premier Boris Johnson se je opravičil.

 • DK, STA

  1. 2. 2022  |  Politika

  Direktor policije dosegel, da je Gantar prejel globo zaradi zapisa na Twitterju

  Policija je zaradi zapisa na družbenem omrežju Twitter nekdanjemu poslancu in ministru Pavlu Gantarju izrekla globo za prekršek, je na Twitterju objavil Gantar. Prijavo je podal generalni direktor policije Anton Olaj, saj naj bi Gantar s svojim zapisom razžalil policijo in policiste. "Člen 133," se je na odločbo o prekršku odzval Gantar.

 • Uredništvo

  1. 2. 2022  |  Politika

  »Podpreti moramo tiste stranke, ki so pripravljene vrniti vsaj nekaj oblasti ljudstvu«

  "Prihodnji volilni ciklus se bo v veliki meri zavrtel po starem vzorcu. Bilo pa bi povsem nesprejemljivo soglašati z defetističnim stališčem, češ da se ne da ničesar storiti. Politične stranke bi se morale premakniti iz cone ugodja, ki jim jo zagotavlja obstoječi volilni sistem. Predvolilni čas je zanje idealna priložnost, da se zavzamejo za krepitev demokracije – ne le, da povrnejo v prejšnje stanje svobodo medijev in državljanov, spoštovanje delitve oblasti in pravne države ter vse drugo, kar sedanja iliberalna oblast perfidno ruši. Čas je, da se zavzamejo za več demokracije. Na nas, volivcih, pa je, da gremo na volitve in podpremo tiste stranke, ki so pripravljene vrniti vsaj nekaj oblasti ljudstvu."

 • Epidemija je primarno strokovno vprašanje

  V ponedeljkovem odgovoru predsednika vlade na poslansko vprašanje glede vladne podpore spremembi 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih (ZNB), EPA 2366-VIII, ki ga je skupaj s pravnimi strokovnjaki pripravila Pravna mreža za varstvo demokracije, podajamo nekaj nujnih pojasnil:

 • DK, STA

  31. 1. 2022  |  Politika

  Za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test

  "Od 1. februarja bodo v Sloveniji veljale spremembe protokola testiranja na okužbo z novim koronavirusom," je napovedal minister za zdravje Janez Poklukar. Med drugim bo za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test, na brezplačno PCR-testiranje pa bo mogoče le še z napotilom zdravnika.

 • IK, STA

  31. 1. 2022  |  Politika

  Javni poziv k obnovi demokracije v Sloveniji

  Zavezništvo za demokratično in pravično Slovenijo k povezovanju in obnovi demokracije poziva vse demokratično usmerjene politične stranke, še zlasti pa SD, LMŠ, Levico, SAB in Gibanje Svoboda. Državljane pa pozivajo, da kritično spremljajo potek volilnih priprav ter v polni meri izkoristijo svojo državljansko pravico in se udeležijo volitev.

 • Uredništvo

  31. 1. 2022  |  Politika

  Fafangel: »Spremenil bi sistem testiranja«

  "Če bo naš obrambni zid, ki smo ga zgradili z imunostjo, prebolevnostjo in cepljenjem, zdržal, si predstavljam, da bi lahko šli po poti držav (Anglija, Irska, Danska), torej po poti sproščanja oziroma prilagajanja omejitev. To še ne pomeni popolnega olajšanja, češ, to je to in dajmo s tem živeti, ampak pomeni prilagojen pristop blaženja, obvladovanja epidemije (mitigacija). Ko bomo prišli do tega trenutka, bo treba poiskati pristope, ki so življenjski, ter še vedno zaupati cepljenju, še posebej za ranljive skupine," je med drugim dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel v pogovoru za Svet24.

 • Uredništvo

  31. 1. 2022  |  Politika

  »Za generacijo Z je osamosvojitev Slovenije dogodek iz daljne zgodovine«

  "V Sloveniji bodo letos prvič volili letniki od 2001 do 2004. Ko je bil Janez Drnovšek še premier, Milan Kučan pa predsednik republike, se številni med njimi niso niti rodili. Ob prihodu prve Janševe vlade so bili v plenicah. Ko je izbruhnila svetovna finančna kriza, so hodili v vrtec. Ne spomnijo se sveta pred uvedbo evra in domačih tajkunov. Med zadnjo recesijo so bili v osnovni šoli."

 • Beti Trtorebro

  30. 1. 2022  |  Politika

  Sokol in Golob

  Kdo je sokol, ki nadvlada golobji svet? Kdo premaga goloba in osvoji srce golobice? Vse to in še več se je zgodilo že v prvencu Sokol in Golobica, epski romanci Lovra Matiča v zbirki Viharji srca. Sedaj, po petnajstih letih, pa sledi dolgo pričakovano fluidno nadaljevanje Sokol in Golob. Komaj čakamo. Bo sokol strejt, bi, gej, fluid, trans, pan ali queer? Ni važno, važno, da premaga goloba.

 • Žiga Turk: »Če vam je to jasno in si upate to povedati, niste fašist«

  Janšev portal Siol in njegov odgovorni urednik Peter Jančič nam priporočata v branje kolumno bivšega ministra za šolstvo in izobraževanje tudi v rubriki Urednikov izbor. Že dolgo vemo, da dr. Žiga Turk, Janšev podanik in občasno tudi pristaš Nove Slovenije, ko gre za volitve, res nima smisla za družboslovno in humanistično misel, njegove izpeljave so največkrat groteskno invalidne, občasno pa tudi odkrito rasistične in ksenofobne.

 • STA

  29. 1. 2022  |  Politika

  KUL + Golob s skoraj 40 odstotki podpore, SDS + NSi s pol manj 

  Na aprilskih državnozborskih volitvah bi stranka SDS prejela 18,5 odstotka glasov volilnih upravičencev, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za Dnevnik in Večer opravila Ninamedia. Drugo mesto bi s 16,2 odstotka glasov zasedla stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba, tretja pa bi bila SD s 9,9 odstotka glasov.