Darja Kocbek

 |  Ekonomija

Brezgotovinska družba? Ne, hvala!

Če postanemo brezgotovinska družba, nam bog pomagaj

Nasploh bi z ukinitvijo gotovine vlade dobile dostop do informacij in moč nad državljani.

Nasploh bi z ukinitvijo gotovine vlade dobile dostop do informacij in moč nad državljani.
© guardian.co.uk

»Po dveh mesecih sem na bankomatu prvič spet dvignil nekaj gotovine. Zgrozil sem se, koliko časa je minilo od zadnjega dviga. Nekako sem se toliko časa prebil brez plačil v gotovini, ne da bi to opazil. Smo na poti v brezgotovinsko družbo! To nam vsaj povsod napovedujejo,« na svojem blogu piše nemški novinar Markus Gaertner. Študija MasterCarda kaže, da v ZDA dosegajo negotovinska plačila že 80 odstotkov vseh plačil potrošnikov. Na Švedskem naj bi samo še 3 odstotke vseh plačil opravili z gotovino. VEČ>>

Gaertner tega ni utegnil preveriti, a podatek se mu zdi verjeten. Počuti se skoraj kot napadalni deskarji, ki v tekmah Roller Derby skušajo nasprotnike zriniti s proge. Če bodo brezgotovinska plačila v prihodnje povezana še z obširnimi analizami kupov podatkov o obnašanju potrošnikov z namenom povečati prodajo izdelkov in storitev, potem nam bog pomagaj. Tako se vsaj glasijo svarila

To se bo zgodilo na način, kot da bi vladam dovolili uvesti izredno močan nadzor vsega obnašanja ljudi. Medtem ko to za nekatere utegne zveneti kot paranoidni scenarij za sodni dan, Scott A. Shay, prvi mož Signature Bank, kot finančnik verjame, da tak scenarij ni samo mogoč, ampak za njegovo uresničitev je že na voljo večina potrebne tehnologije. Tehnološki razvoj je privedel do algoritmov, ki zmorejo takoj preveriti finančne transakcije, določiti njihovo naravo, lokacijo in celo primernost odločitve za nakup.

Logaritme, ki ponudnikom kartic omogočajo, da lastnike kartic opozorijo na možnost goljufij, torej so namenjeni varovanju potrošnikov, so ta podjetja že uporabila za nadzor obnašanja potrošnikov. Visa in Mastercard sta leta 2010 imetnikom njunih kartic onemogočila vsa plačila za spletne stave. Scott A. Shay svari, da tako ni daleč dan, ko predebeli imetniki kartic na podlagi njihovih zdravstvenih podatkov s karticami ne bodo mogli kupiti nobene sladke pijače več.

Vlade in centralne banke podpirajo ukinitev gotovine, ker tiskanje bankovcev in kovanje kovancev ni zastonj. V brezgotovinski družbi bi tudi lažje uveljavili politiko negativnih obrestnih mer. Nasploh bi z ukinitvijo gotovine vlade dobile dostop do informacij in moč nad državljani. »Predstavljajte si, da bo v prihodnosti nek uradnik posumil, da je posameznik naredil kak prestopek ali bo ocenil, da njegova politika ali govor ni sprejemljiv. Potreboval bi samo nekaj pritiskov na tipke, da bi vsem finančnim institucijam naročil, naj tej osebi onemogočijo vsa plačila ali dvige in vsa sredstva nakažejo državi oziroma ji zamrznejo premoženje,« navaja Shay.

A Gaertner na podlagi najnovejših podatkov dvomi, da bomo postali brezgotovinska družba. Več kot 80 odstotkov Britancev priznava, da obrtnike plačujejo z gotovino, vsak tretji je to naredil v zadnjih 12 mesecih vsaj trikrat. Več kot 50 odstotkov lastnikov hiš na Otoku meni, da je prav delavcem v hiši plačevati na roko. V ZDA pa je v prvem četrtletju letos bilo 43 odstotkov vseh hiš prodanih za gotovino. Kdor bi želel ukiniti gotovino, bi se moral soočiti z veliko kasto lastnikov hiš.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.