|  Ekonomija

Prostitucija, droge, vse za višji BDP

Droge in prostitucija prispevajo 10 milijard funtov k britanskemu gospodarstvu

Prostitucija v Veliki Britaniji ni prepovedana, so pa nezakonite nekatere dejavnosti, povezane z njo, kot je upravljanje javne hiše.

Prostitucija v Veliki Britaniji ni prepovedana, so pa nezakonite nekatere dejavnosti, povezane z njo, kot je upravljanje javne hiše.
© Getty Images

Če bi v izračun bruto domačega proizvoda vključili tudi nezakonite dejavnosti, kot sta trgovina z drogo in prostitucija, bi se britansko gospodarstvo povečalo za deset milijard funtov (12,3 milijarde evrov), je objavil britanski statistični urad. Britanski statistični urad bo septembra uvedel spremembe pri izračunu BDP, v katerem bo upošteval tudi nekatere nezakonite dejavnosti. S tem se bo približal smernicam v nekaterih drugih evropskih državah, v katerih nekatere od teh dejavnosti, kot sta prostitucija in trgovina z določenimi drogami, niso nezakonite. VEČ>>

Ocene britanskega statističnega urada o prihodkih iz nezakonitih dejavnosti sicer temeljijo na podatkih iz leta 2009. To so zadnji podatki, ki jih imajo na voljo, bodo pa morda prispevali k argumentom v prid reformi zakonodaje na področju drog in prostitucije. Prostitucija v Veliki Britaniji ni prepovedana, so pa nezakonite nekatere dejavnosti, povezane z njo, kot je upravljanje javne hiše. Kritiki pozivajo vlado, naj spremeni zakonodajo na tem področju, češ da je zmedena. Vrstijo se tudi pozivi k legalizaciji nekaterih drog, s čimer bi zajezili kriminal, povezan s prohibicijo, povečali pa bi se tudi prihodki v državno blagajno.

"Z razvojem in spremembami gospodarstva se razvija in spreminja tudi statistika, s katero ga merimo," ukrepe pojasnjuje predstavnik statističnega urada Joe Grice. Kot opozarjajo v statističnem uradu, je ocenjevanje obsega prihodkov in stroškov nezakonitih dejavnosti težavno in temelji na podatkih iz drugih študij ali policijskih statistik. Statistični urad ocenjuje, da je na Otoku 58.000 prostitutk, med katerimi vsaka "zadovolji" do 30 strank na teden. (STA, mm)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.